Van de 65 gekozen forumleden waren er maandag 47 aanwezig bij de installatie in dorpshuis De Smelehof.
Van de 65 gekozen forumleden waren er maandag 47 aanwezig bij de installatie in dorpshuis De Smelehof. Foto: Rikus ten Brücke

Dorpsforum met 65 Ysselsteyners

YSSELSTEYN | Ysselsteyn heeft voor de komende vier jaar een hagelnieuw dorpsforum, dat met maar liefst 65 leden kwantitatief dik op orde is. Dat het ook een keur aan kwaliteiten in zich heeft, daar twijfelt Martijn Arts als Interim-voorzitter van de dorpsraad geen moment aan.

Door Henk Baltussen

Maandag werd het nieuwe forum (vergelijk het met een gemeenteraad) in dorpshuis De Smelehof in Ysselsteyn gepresenteerd. Arts is een trots man. "Het waren er aanvankelijk 64, maar iemand die twijfelde heeft alsnog ja gezegd. Dit is overweldigend. Ook de samenstelling is uitgebalanceerd. Ongeveer een derde van de 65 leden is jonger dan dertig, de helft 55 jaar of ouder en de rest zit ertussenin. Het is een flinke verjonging van het forum." Zestien vrouwen traden toe tot het forum. Dat lijkt wat schamel. "In vergelijking met het eerste forum is dat een toename van meer dan tien", rekent Arts voor. "Dat is dus flink."
De verkiezing van het forum vond plaats op 20 maart, tegelijk met de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Ysselsteynse stemgerechtigden schreven die dag in totaal 1800 namen op van 500 verschillende inwoners. Vervolgens zijn de personen die de meeste keren werden opgeschreven, benaderd om toe te treden tot het dorpsforum. "Slechts elf mensen wilden niet meedoen", aldus Arts. "Een geweldig resultaat. Het tekent de betrokkenheid van de inwoners met het dorp."
In 2015 is de werkwijze van de Dorpsraad Ysselsteyn vernieuwd met de toevoeging van een dorpsforum. Het is een overlegorgaan dat dorpen en wijken niet vaak gebruiken. In Ysselsteyn is het volgens Arts, die vier jaar geleden bij de totstandkoming was betrokken, na wat aanloopproblemen een succes geworden. "Het was in het begin wat pionieren. In de afgelopen vier jaar zijn honderd mensen actief geworden als vrijwilliger in verschillende commissies. De gemeenschappelijke beleving en de leefbaarheid in het dorp is de verbinding."
Inwoners hebben ook de mogelijkheid om tijdelijk meedenkend lid te worden. "Bijvoorbeeld bij specifieke onderwerpen. Ook zie je die onderwerpen veranderen. Was het eerder dat de huizenvoorraad op orde moest zijn, dat er moest worden gebouwd, nu gaat het over specifieke woningen voor senioren, woningen die levensloopbestendig moeten zijn enzovoort. Een ander belangrijk thema is arbeidsmigranten. Hoe gaan we daar als dorp mee om? Hoe zorg je dat ze volwaardig deelgenoot worden?"
Met de installatie van het dorpsforum is ook de nieuwe samenstelling van het presidium officieel van kracht. Het presidium zit het dorpsforum voor. Sjoerd Ewals en Erwin Janssen (voorzitter) treden als nieuwkomers aan, Willie Koonings verlengt zijn termijn met vier jaar.

Lees verder op pagina 6

Vanuit die geest is in februari 2015 de werkwijze van de dorpsraad vernieuwd en uitgebreid met een dorpsforum. Dit dorpsforum heeft als hoofdtaken om draagvlak in het dorp te creëren en waarborgen, als klankbord te dienen voor het dagelijks bestuur van de dorpsraad en enkele malen per jaar gezamenlijk te werken aan het toekomstbeeld van Ysselsteyn.

Binnen dit dorpsforum is een presidium gevormd uit de leden van het dorpsforum. Dit presidium bestaat uit drie personen en zorgt voor de voorbereiding en een goed verloop van de bijeenkomsten van het forum en de communicatie daaromtrent met het dorp en dagelijks bestuur van de dorpsraad. De eervolle taak is mij toebedeeld om met beide vice-voorzitters het presidium te vormen en de rol van (door de leden gekozen) technisch voorzitter in te vullen.

Nieuwe leden van Dorpsforum Ysselsteyn voor de komende vier jaar zijn: Bart Alders, Marcel Arts, Marielle Arts, Martijn Arts, Peter Bartray, Thijs Berkers, Carla Bouwman, Linda Bouwman, Jelle Claessens, John Claessens, Martijn Claesens, Stijn Claessens Jan Classens, Linda Custers, Karin van Dijck, Loes van Dijck, Peter van DIjck, Cor van Empel, Sjoerd Ewals, Jelle van Hees, Erik Hegger, Joeri Hendriks, Mart van Hoof , Anke Houben, Marika Houben, Martin Houben, Noor Houben, Willy Hubers, Carlo Janssen, Erwin Janssen, Rob Janssen (Litsenb.), Rob Janssen (Moersl.), Ruud Janssen, Willy Janssen, Tom Jenniskens, Ron Jespers, Vé Keijsers, Lilian Keijzer, Rob Keijzer, Mandy Kemmelings, Peter Knapen, Willie Koonings, Nico Kuenen, Mark Leeijen, Bart Marcellis, Kevin van Meijel, Marielle van Meiijel, Guus de Mulder, Sieb Nijssen, Leo Philipsen, Mieke Poels-Peeters, Leo Potten, Johan Romme, Marke Romme, Rik Rongen, ingo Seuren, Sjouke Smulders, Gerard Spreeuwenberg, Twan Stevens, Ton Swinkels, Toon Peters, Paul Verhoeven, Jeu de Wit en Twan de Wit.