Koningschieten en bierkruien

Blitterswijck | Het jaarlijkse bierkruien vanaf de Arcense bierbrouwerij naar Blitterswijck wordt op zaterdag 22 juni voor de 46e maal gehouden.

Zo'n twintig gildebroeders en -zusters van het St. Antonius Abt Gilde zijn bereid deze traditie in ere te houden. De bierkruiers, het koningspaar en de overheid gaan per huifkar naar Arcen waar ze 10.30 uur te gast zijn in de proeverij van Clevis in Arcen.

Om 19.30 uur worden de bierkruiers bij de familie Pijpers in Blitterswijck afgehaald, waarna ze naar het gildetrein op het kasteelterrein vertrekken, waar de bierkruiers het bier aanbieden aan het gilde.

Twintig gildebroeders- en zusters houden traditie in ere

Zondag 23 juni wordt er gestreden voor de 40e maal om een nieuwe koning van het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck. De dag begint om 6.45 uur met dauwtrappen. De gildebroeders- en zusters worden aan huis afgehaald door de tamboers en klaroenblazers om naar het gildetrein te gaan, waar om 8.00 uur een ontbijt wordt aangeboden door het koningspaar Lennart en Lizzy Gooren. Om 9.00 uur is de heilige mis met gilde eer gecelebreerd door de gildepriester Huub van Horne. Aansluitend is er de sacramentsprocessie. Na de processie wordt de kerkelijke overheid overvendeld door de hoofdvaandrig en aansluitend wordt de vendelgroet door de groep vendeliers van het St. Antonius Abt Gilde gegeven.

Om 13.00 uur wordt het eerste schot gelost op het gildetrein. De jeugd zal de spits afbijten voor de strijd om de nieuwe jeugdkoning. Om 14.00 uur schieten de gildezusters op de vogel. Om 15.00 uur de gildebroeders, voorafgegaan door de kerkelijke overheid, gildepriester Huub van Horne, burgemeester Hans Gilissen, ereleden en enkele genodigden.

Koning bekend na schot van geluk

Als de vogel eraf is geschoten, door het schot van geluk, wordt de nieuwe koning van het gilde geïnstalleerd tijdens een ceremonieel gebeuren.

Daarna begeeft het gehele gilde zich naar het dorpsplein met de nieuwe koning en koningin en wordt het geheel ontbonden, waarna het feest in café de Zwart met de koning of koningspaar tot in de kleine uurtjes verdergaat.