Defensie wil weer gaan vliegen vanaf vliegbasis De Peel in Vredepeel.
Defensie wil weer gaan vliegen vanaf vliegbasis De Peel in Vredepeel. Foto: Rikus ten Brücke

Vliegbasis ontwaakt

VREDEPEEL | Het heeft er alle schijn van dat de slapende vliegbasis De Peel ontwaakt. Om dat te laten gebeuren, stelt Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, voor 1 november 2021 een luchthavenbesluit vast voor het vliegveld bij Vredepeel. Dat besluit is noodzakelijk om de vergunningen en de bijbehorende geluidszonering die de vliegbasis nu heeft, te verlengen.

Door onze redactie

Visser geeft aan dat als De Peel weer opengaat voor de militaire luchtvaart, er twaalf jachtvliegtuigen op de basis worden gestationeerd. Die voeren dan jaarlijks gedurende drie periodes van telkens zes weken oefenvluchten uit. Dan maken ook helikopterpiloten trainingsuren. Volgens de staatssecretaris is het niet de bedoeling om de huidige geluidszonering die op De Peel rust, uit te breiden. Defensie heeft meer geld om te oefenen en te trainen, zodat ook de militaire vliegactiviteiten toenemen. De internationale veiligheidssituatie onderstreept deze noodzaak, volgens Visser. Omdat Defensie in het voorgaande decennium de vliegbases Soesterberg en Twente afstootte, alsmede marinevliegkamp Valkenburg, is Defensie krap komen zitten met vliegactiviteiten.

Voordat het luchthavenbesluit valt, investeert Defensie niet op De Peel. Het eventueel reactiveren gebeurt in samenwerking met betrokken provincies, gemeenten en omwonenden.
Theo Kooter, lid van de dorpsraad in Vredepeel en directe buurman van de vliegbasis, heeft er persoonlijk geen moeite mee als De Peel 'ontwaakt'. "Het vliegveld en Vredepeel zijn aan elkaar verbonden, trekken altijd samen op. De basis is er ook de oorzaak van dat Vredepeel nooit heeft kunnen groeien. Het dorp zou in de beginjaren vijftig worden uitgebreid met veertig boerderijen die op de plek van de vliegbasis moesten komen. Toen duidelijk werd dat daar een vliegveld kwam, ging dat niet door. En bleef Vredepeel klein."

'Merselo en Milheeze zullen er meer last van hebben'

Hoe het dorp tegen het besluit aankijkt, kan Kooter nog niet zeggen. "Bij de eerstvolgende dorpsraadvergadering gaan we het erover hebben. Zelf heb ik geen overlast ervaren toen de vliegbasis nog open was. Wij zitten hier aan de noordkant, verder weg van de start- en landingsbaan. Ik kan me voorstellen dat dorpen als Merselo en Milheeze er meer van gaan merken."
Volgens Ton Gerrits, voorzitter van het dorpsoverleg in De Rips, dat net als Vredepeel vlak bij de vliegbasis ligt, heeft het twee kanten: "Van de ene kant kan het een hoop geluidshinder opleveren, maar van de andere kant kan het ook extra werkgelegenheid inhouden." Dat zou zomaar kunnen betekenen dat ook de belangstelling toeneemt om in De Rips te komen wonen, zegt Gerrits in het Eindhovens Dagblad. De gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer zeggen 'de ontwikkelingen af te wachten en de vinger aan de pols te houden'.
In de kazerne van de slapende vliegbasis zijn momenteel het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando én een Duitse luchtverdedigingseenheid gehuisvest. In totaal werken er zo'n 700 mensen. In 1954 werd luchtmachtbasis De Peel aangelegd, in mei 1993 zocht het laatste vliegtuig vanaf De Peel het luchtruim. Sinds 2012 is de kazerne van de Landmacht en is de naam Luitenant-generaal Bestkazerne.