Petitie Schaartven voor burgemeester

Overloon | Bijna 2000 mensen hebben in de afgelopen weken de petitie van de Vrienden van 't Schaartven ondertekend voor het bereikbaar blijven en houden voor recreanten van natuurplas 't Schaartven tussen Holthees en Overloon.

De handtekeningen kwamen binnen uit ongeveer 130 verschillende plaatsen, waaronder ook het buitenland, zo meldt de actiegroep, bestaande uit bezorgde inwoners van Overloon en omstreken. 'Mensen uit de omgeving én mensen die vaak in deze omgeving op vakantie komen, tonen hiermee aan hoe teleurgesteld ze zijn over de gang van zaken rondom de verkoop en sluiting van 't Schaartven. Vele verhalen worden gedeeld over generaties van families die naar 't Schaartven kwamen om afkoeling te zoeken, bij te kletsen, te spelen met water en zand en soms zelf om te schaatsen', melden de actievoerders in een persbericht.

'Enige optie in omgeving om samen te komen op warme dagen is verdwenen'

Ondernemer Thijs Hofmans uit Overloon kocht de natuurplas vorig jaar van de gemeente Boxmeer. Hij besloot de plas in ieder geval voor dit jaar op slot te gooien. Met het sluiten van 't Schaartven is volgens de actiegroep 'de enige optie binnen een wijde omgeving om samen te komen op warme dagen verdwenen'. De Schaartven-'vrienden' wijzen er tevens op dat in raadsmemo's 'duidelijk is vastgelegd dat 't Schaartven open moet blijven'. Ook vragen ze zich af waarom de verkoopprijs ver onder de WOZ-waarde van op 263.000 euro ligt. 'Waarom zijn hogere biedingen afgeslagen? Waar is het koopcontract of de koopovereenkomst?'

De lokale politieke partijen SP, PK en VDB/LO eisen inmiddels ook volledige openheid van zaken van het Boxmeerse college van B en W over de verkoop van 't Schaartven. Hadden er geen ontbindende voorwaarden in het contract moeten worden gezet? Moet de eigenaar de omgeving van de plas niet onderhouden, zodat zwemmen mogelijk blijft? Heeft de gemeente Boxmeer bij doorverkoop van 't Schaartven terugkooprecht? Het zijn enkele van de vragen die volgens de fracties om beantwoording schreeuwen.

Ook politiek eist openheid van zaken over verkoop van Schaartven

Donderdagavond 27 juni om 19.00 uur wordt de petitie officieel aangeboden aan de Boxmeerse burgemeester Van Soest, een halfuur voor aanvang van raadsvergadering. De petitie is te vinden op schaartvenopen.petities.nl.