RvT-voorzitter lijdt aan acuut geheugenverlies

VENRAY | Tijdens de commissievergadering Leven vorige week donderdag leed Jan-Hein de Wit, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van BiblioNu, aan acuut geheugenverlies. Hij gaf aan het herstelplan van de inmiddels ontslagen directeur-bestuurder Jimmy Hendriks niet te kennen. Het plan dat de weg is naar een nieuwe toekomst van de bibliotheek, was voor de RvT wel aanleiding om Hendriks te ontslaan.

Door Henk Baltussen

"Ik ken het stuk niet. Ik neem aan dat het uit de vorige periode komt van de directeur-bestuurder. (Hendriks red.). Voor de Raad van Toezicht is dat een afgesloten hoofdstuk. Wij hebben geen enkele behoefte om daar op terug te komen." Dat antwoordde De Wit op een vraag van Ronald van Hal. Van Hal had het herstelplan van Hendriks, dat eerder nog niet in de openbaarheid was gekomen, toegestuurd gekregen van ProVenray.

PV had beslag weten te leggen op het stuk en het vervolgens gedeeld met de andere fracties. Het uiteindelijke herstelplan, geschreven door Peter ter Huurne, oud RvT-lid en (tijdelijk) opvolger van Hendriks, vertoont veel overeenkomsten met het eerdere plan van de ontslagen directeur-bestuurder. Hendriks bevestigt dat de RvT het plan heeft gelezen. Na zijn ontslag heeft de Nijmegenaar geen behoefte gehad uitgebreid te reageren op zijn ontslag. Maar dat de RvT zijn werkplan heeft gezien, wil hij graag onderschrijven. "Absoluut. Hoe kan hij anders tegenover mij uitspraken hebben gedaan over de kwaliteit van het plan? Hij vond het slecht. De inwoners van Venray hebben recht op de waarheid en een goede bibliotheek."

Ook de RvT reageert op de uitspraken van de Wit: 'Het is gezien de context niet onbegrijpelijk dat de luisteraar veronderstelt dat Jan-Hein hier doelt op het concept-herstelplan van de vorige directeur. Maar in werkelijkheid dacht hij dat het gesprek op dat moment ging over het stuk waarnaar gemeenteraadslid mevrouw Bruno (Lizzy Bruno van ProVenray) eerder tijdens de vergadering verwees en dat zij naar eigen zeggen aan alle fracties heeft verspreid. Op dat stuk doelde hij toen hij zei 'Ik ken het stuk niet'. Het concept-herstelplan kent hij uiteraard wel'. Bruno had de gemeente al eerder de vraag gesteld waarin het herstelplan dat nu gemaakt is (door Ter Huurne) verschilt van het plan dat eerder door voormalig directeur Hendriks is gemaakt. 'Het herstelplan dat door de voormalige directeur is opgesteld hebben wij nooit ontvangen. Reden waarom wij uw vraag niet kunnen beantwoorden', reageerde het college op de vraag van Bruno.

Lees verder op pagina 11