Fracties: 'Ah-pand hoort niet thuis in collegevoorstel'

VENRAY | "Ik voel me geschoffeerd, niet serieus genomen en ben heel boos. We zijn in een fuik geloodst en het onderzoek naar een nieuwe bibliotheeklocatie is een farce." Bas Künen (VVD) maakte gehakt van het onderzoek naar mogelijke locaties van het nieuwe bibliotheekpand. Dat deed hij vorige week tijdens de commissievergadering Leven. Daar boog de commissie zich over een collegevoorstel, dat de opmaat moet zijn naar een toekomstbestendige bibliotheek voor Venray.

Door Henk Baltussen

Acht locaties werden bekeken, waaronder het huidige aan de Merseloseweg en het AH-pand, dat de voorkeur van het college en de Raad van Toezicht van de bibliotheek heeft. Künen betreurde het dat de schouwburg niet als mogelijke bieblocatie in het onderzoek is betrokken. "Er is 1,9 miljoen euro beschikbaar voor verbouwing en 750.000 euro ton voor verhuizing van de boek. Gebruik dat geld om van de schouwburg een cultuurhuis te maken. Richt ruimten in voor de bieb of bouw er wat op of aan. Ga voor een bruisende bibliotheek."
Evenals Künen gaven ook de andere fracties ( behoudens de coalitiepartij CDA) te kennen dat het locatieonderzoek opzichtig naar het oude AH-pand wordt toegeschreven. Daan Janssen (D66) kon niet anders constateren dan dat het AH-pand wat huisvesting betreft 'weer in het voorstel is gefietst'.
In het werkplan in het collegevoorstel wordt tot zes keer gesproken over het AH-pand, telde Theo Francken (Venray Lokaal). "Maar daar gaat toch echt de raad over. De meerderheid van de raad is voor het loskoppelen van van visie en pand."
Berry van Lierop (Samenwerking Venray) gaf aan dat het college eerder nadrukkelijk heeft gesteld dat het AH-pand niet (rond de jaarwisseling) is aangekocht voor de bibliotheek. "Maar het is ook niet uitgesloten", was de reactie van ambtenaar Michel Vogelaar. Van Lierop: "We zijn voor de gek gehouden."

Lizzy Bruno (ProVenray) miste de onderbouwing, waar een nieuw pand aan moet voldoen. Zij vroeg zich onder meer af waar het vandaan komt dat de oppervlakte van de bieb zo'n 1300 vierkante meter moet zijn. "Ik mis de optelsom van cijfers." Jacq Derikx (CDA) stelde dat elke locatie discutabel is en Ronald van Hal vond het vreemd dat het oude postkantoor zo slecht uit het onderzoek komt.
Wethouder Anne Thielen gaf aan geen kwaad bloed te willen zetten met het AH-pand. "We hebben het alleen heel voortvarend opgepakt. Ook de bieb ziet in dat pand een kans. Maar loskoppelen is prima." Dat loskoppelen is inmiddels gebeurd. De visie op de nieuwe bieb en de locatiekeuze komen apart in de gemeenteraadsvergadering van 27 juni aan de orde.