Afbeelding
Foto: pasfoto

Alles is geoorloofd, als het maar het AH-pand wordt

VENRAY | Na het optrekken van de rookwolken van de laatste raadscommissievergadering (Leven) voor het zomerreces, vorige week donderdag, werd in één klap alles duidelijk: de nieuwe bibliotheek móet een plaats krijgen in het oude AH-pand. Alles moet daarvoor wijken, de Raad van Toezicht (RvT) van BiblioNu Venray werkt daar volledig aan mee, waarbij leugentjes geoorloofd zijn. Dat gaandeweg het proces slachtoffers vallen, is part of the deal. De gemeenteraad wordt door het college voor de gek gehouden, ambtenaren staan en werken in dienst van de AH-pand-gedachte, waarbij ze zich niet altijd even gemakkelijk voelen. In Venray wordt machtspolitiek van de bovenste plank bedreven, waarvan de inwoners uiteindelijk de dupe worden.

Door Henk Baltussen

De commissie sprak bijna twee uur lang over het bieb 2.0-raadsvoorstel, dat donderdag 27 juni aan de orde komt. Dan vraagt het college de gemeenteraad akkoord te gaan met het herstel(werk)plan dat Venray een toekomstbestendige bibliotheek moet garanderen. Ook willen B en W van de raad de bevestiging dat het oude AH-pand aan het Henseniusplein de beste locatie daarvoor is. In de aanloop naar de commissievergadering zijn al veel woorden aan de omvorm- en verhuisplannen vuil gemaakt. Vorige week werd ineens duidelijk dat het hele proces een farce is. Om alle missers in de voorbije maanden te beschrijven, is een extra krant nodig.

CDA keurt als grootste fractie handelwijze goed

In de commissievergadering van vorige week werd helder dat zeven van de acht fracties grote vraagtekens zetten achter de handelwijzen van burgemeester en wethouders. Wethouder Anne Thielen is verantwoordelijk voor de bieb, haar collega Jan Loonen kocht het AH-pand aan. Alleen het CDA, genoemde wethouders zijn van CDA-huize, vindt het allemaal prima. De grootste fractie spaarde het college. Tientallen vragen en opmerkingen kregen Thielen, RvT-voorzitter Jan-Hein de Wit, RvT-lid Peter ter Huurne (die het herstelplan van de bibliotheek schreef) en enkele ambtenaren op zich afgevuurd. Wat het herstelplan betreft, dat leverde begin van dit jaar het eerste slachtoffer op. Directeur-bestuurder Jimmy Hendriks moest het veld ruimen, omdat er volgens het RvT geen vertrouwen was dat hij het plan op tijd klaar zou krijgen. Later bleek uit betrouwbare bronnen dat de RvT en Thielen het een slecht plan vonden. De term broddelwerk viel. Om 'partijen te sparen' werd het niet halen van de deadline als reden van ontslag door het RvT aangevoerd.

Interim-directeur schroomt niet AH-pand op te voeren

In dezelfde week schoof Peter ter Huurne door van RvT-lid naar de leeggekomen stoel van Hendriks. Enkele maanden later komt hij met een herstelplan (nu inmiddels een werkplan) op de proppen, dat grote gelijkenis vertoond met het plan dat Hendriks aan het afronden was. Dat plan, dat inmiddels naar buiten is gekomen, zit niet bij de raadsstukken. De RvT-voorzitter zei dat stuk niet te kennen en het nooit te hebben gezien. Een vorm van opmerkelijk geheugenverlies. Hendriks: "Hij heeft het absoluut gezien."

Een verschil tussen het herstelplan van Hendriks en Ter Huurne is dat de laatste nadrukkelijk het AH-pand als bieblocatie opvoert. Hendriks deed dat bewust niet omdat hij eerst inhoudelijk de bieb wilde inkleuren, om pas daarna naar een geschikte locatie te zoeken. Dat zinde het college en RvT niet en Hendriks kon vertrekken. RvT-adept Ter Huurne schroomde niet om, net als het college, de gemeenteraad te schofferen met het nadrukkelijk benoemen van het AH-pand in zijn werkplan. Hij moest wel.

Ambtenaar: 'Het is ook allemaal nieuw voor ons'

Burgemeester en wethouders hebben in opdracht van de gemeenteraad een locatie-onderzoek van de nieuwe bieb laten uitvoeren. Prima. Maar de wijze waarop andere mogelijke locaties worden afgeschoten in het onderzoek, is veelzeggend. En dan hebben we het nog maar niet over de uiterst povere, bijna lachwekkende uitwerking van het onderzoek. Ook hieruit blijkt dat hoe dan ook het AH-pand uitverkoren moet worden. Vooral de beschikbare vierkante meters blijken een belangrijk criterium. De nieuwe bieb zou met globaal rond de 1.300 vierkante meter uit de voeten moeten kunnen. In elk geval moeten het er minder zijn dan de 2.000 vierkante meter van het huidige biebpand aan de Merseloseweg. Op de vraag waarop die 1.300 vierkante meter is gebaseerd, kwam Ter Huurne niet verder dan 'omdat het minder is dan aan de Merseloseweg'. Of die ruimte ook past bij de inhoudelijke invulling van de bieb, is onbekend. Ambtenaren die enkele vragen aanpakten, haastten zich te zeggen dat ze met oppervlaktecijfer van 1.300 vierkante aan de slag waren gegaan omdat dat de opdracht was. Een ander verzuchtte dat het 'allemaal nieuw voor ons is, maar wel alle vertrouwen te hebben'.

Negeren raad is laakbaar en getuigt van minachting

De wijze waarop de gemeenteraad aan alle kanten door burgemeester en wethouders voorbij wordt gehold, is laakbaar en getuigt van minachting. Verschillende keren gaf een meerderheid van de raad aan dat de inhoudelijke bibliotheek en de locatiekeuze los van elkaar moeten worden gezien. Dat het college aan die eis van het hoogste gemeentelijke bestuursorgaan opzichtig voorbijgaat, kan niet zonder gevolgen blijven. Uit alles blijkt dat de keuze van AH-pand voorgekookt is en voor B en W vaststaat. De opzichtige wijze zoals het college dat naar buiten brengt is van een zeldzaam soort opportunisme. Het laat ook zien dat het gemeentebestuur nauwelijks bezig is met de inhoud van de toekomstige bieb. Personeel mokt en voelt angst. Geld is schaars, de bieb op school is te duur en wethouder Thielen adviseert BiblioNu om maar via fondsenwerving de portemonnee te vullen. Of ze een idee heeft hoe de bieb leuker te maken, was een vraag. "Misschien door er een grote Piëlhaas in te leggen", was het grappig bedoelde, maar ontluisterende antwoord. Voor Venray is een moderne, gezonde bieb nog ver weg.