Vanaf links Eugène Clermonts,Hans Spee en Hay Janssen van de werkgroep educatie.
Vanaf links Eugène Clermonts,Hans Spee en Hay Janssen van de werkgroep educatie. Foto: Henk Lammen

Vrijheid is groot goed

Venray | De werkgroep educatie van het Venrays Museum heeft een projectplan ontwikkeld voor leerlingen in het basis- en voortgezet. De activiteiten zijn gericht op de viering van 75 jaar bevrijding en vrijheid van Venray.

Door Henk Lammen

"Als werkgroep willen we jongeren enthousiast maken en kennis laten maken van de historie en cultuur van Venray. Het is vooral ook een stuk bewustwording. In het kader van die opdracht hebben we projecten ontwikkeld rondom de bevrijding van Venray", legt Hans Spee, die samen met Eugène Clermonts en Hay Janssen de werkgroep educatie van museum De Borggraaf vormt, uit. Vanaf begin september worden op dinsdag in de ochtenduren kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Venray ontvangen voor een programma dat uit enkele delen bestaat. Vast onderdeel is een escaperoom die nu wordt ingericht in het museum.

Clermonts: "Die heeft als thema Venray, Vrijheid, Verdraagzaamheid. Hier wordt het verhaal verteld van twee jongens die vanuit hun boerderij bij de Loobeek proberen te ontsnappen naar de vrijheid." In de escaperoom bevinden zich een boerenkamer, geheime bergplekken, verstopte etenswaren en er is een grote klokkenroof. In een tweede kamer bevinden zich de schuilkelders van Sint Servaas. "De kinderen ervaren de angst van de bombardementen, huilende kinderen om zich heen, maar ook de verplichte evacuatie van inwoners van Venray en de bevrijding." Naast de escaperoom kunnen de basisscholen uit vier andere activiteiten twee keuzes maken: een historische wandeltocht gericht op oorlogsverhalen in de Tweede Wereldoorlog, de beklimming van de toren van de Grote Kerk, verhalenverteller Frans van de Pas en vluchtelingenverhalen.

Verdraagzaamheid en vrijheid staan in kapitale letters

Spee: "Bij die laatste activiteit vertellen vluchtelingen over de situatie in hun eigen land, de vlucht naar Nederland, wat ze vinden van ons land en wat ze hier meemaken. We houden daarbij rekening met de leeftijd van de kinderen, want dit kunnen emotionele en vooral ook dramatische verhalen zijn. Op die manier hopen we wel een bijdrage te leveren aan een stuk verdraagzaamheid, maar vooral ook begrip te tonen voor vluchtelingen."

Want de woorden vrijheid en verdraagzaamheid staan in het projectplan met kapitale letters geschreven. Ook tijdens de euregionale scholenuitwisseling medio oktober van dit jaar. In samenwerking met het Jeugd Ontmoetings Centrum (JOC) in Ysselsteyn ontmoeten leerlingen 5 vwo van het Raayland College met Duits in het pakket studiegenoten uit Duitsland. Zo wordt een bezoek gebracht aan de Duitse begraafplaats en worden de verhalen verteld van gesneuvelde soldaten. En een Duitse familie in de oorlog. Janssen: "Dan blijkt ook dat soldaten vaak geen keus hadden. In die periode was het voor hen 'Befehl ist Befehl'. Dat vertalen we ook naar de huidige tijd. Hoe leven we samen, wat is belangrijk. Hoe kunnen we onderling begrip kweken voor elkaar. In alles staat centraal dat vrijheid een groot goed is."