Ad Welten presenteert op zondag 7 juli Rock'scool in Schouwburg Venray.
Ad Welten presenteert op zondag 7 juli Rock'scool in Schouwburg Venray. Foto: Henk Lammen

Rock'sCool in poptempel

Venray | Ad Welten (60) presenteert op zondag 7 juli Rock'sCool in Schouwburg Venray. Vijf bands verzorgen vanaf 14.30 uur een concert in de (kleine) popzaal. De artiesten hebben een gemeenschappelijke deler; ze kregen/krijgen bandcoaching van de Venrayse gitaardocent. De entree voor dit staconcert is gratis.

Door Henk Lammen

Bijna dertig jaar gaf Ad Welten les aan het Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) in Venray. Zo begeleidde hij jonge muzikanten bij het opstarten en leren spelen in een bandje via bandcoaching. Na het stopzetten van subsidies kwam er in 2017 een einde aan zijn activiteiten in het KCJ. Hij betreurt nog steeds het ter ziele gaan van het Venrayse kunstencentrum. "Helaas, mag ik wel zeggen ja. Het was een enorm leuke tijd met veel muziekdisciplines onder een dak. Er was onderlinge verbondenheid tussen docenten. Nu zijn het feitelijk allemaal eilandjes, ieder werkt voor zich. Dat vind ik jammer." Welten ging niet bij de pakken neerzitten en vervolgde zijn activiteiten als gitaardocent en bandcoach onder de naam AW Music. "Ik ben heel begaan met de popmuziek in Venray. Vandaar dat ik vijftien jaar geleden onder de vlag van het kunstencentrum begon met Rock'sCool. Jonge muzikanten begeleiden, op weg helpen door middel van bandcoaching. En dat leidde er uiteindelijk toe dat beginnende bandjes zich ieder jaar konden presenteren aan een grote publiek. In al die jaren heb ik heel wat jonge muzikanten voorbij zien komen. Ik ben blij dat ik ze heb kunnen steunen in hun droom om artiest te worden." Naast gitaardocent en bandcoach is Welten als (vrijwillig) programmeur verbonden aan Schouwburg Venray en helpt hij mee aan het uitzetten van een nieuw concept, poplokaal Imker, een serie van popconcerten met grote namen en succesconcepten, maar ook opkomend talent van eigen bodem. Die verbintenis met de schouwburg was voor hem ook de reden om het muziekevenement Rock'sCool in de Venrayse cultuurtempel te houden. "Ik ben dankbaar dat ik van Paul (Franssen, schouwburgdirecteur, red.) het concert hier mag houden. Een mooie popzaal, professioneel licht en geluid, een concert met alle toeters en bellen." Welten wil van het muziekevenement een jaarlijks terugkerend gebeuren maken. "Dat is wel mijn ideaal ja. Een vast concept met vijf bands die zich kunnen profileren voor een groter publiek. Met als gemeenschappelijke factor dat de artiesten (oud-)leerlingen van mij zijn. Die ik heb begeleid als gitaardocent of bandcoach. Het moet ook een echt familiegebeuren worden. Met hangtafels, een pilsje of iets fris. En genieten van artiesten van eigen bodem. Heerlijk muziek luisteren in een prachtige popzaal." De volgende bands treden op tijdens Rock'scool:

SAULL schrijft popsongs vanuit hun eigen verhalen, waarom heen ze een sfeer maken om het verhaal te versterken. Verhalen en songs om te delen. Music speaks, music moves. Eigen werk en covers door elkaar.

DO WE FIT IN? is een coverband rond zangeres Jessie Raateland uit Venray, met als hoofdgenre pop. Ze spelen zowel akoestische- als bandversies en zijn nu ook bezig met het schrijven en spelen van eigen nummers.

VEGAS BABY! bestaat uit zes mannen die de entertainment van Las Vegas in de achtertuin brengen. Met hun uitgebreid programma van diverse medleys reist het publiek in een sneltrein van belevenissen van de liedjes van vroeger en nu, van hippie naar pop tot aan de echte rock.

WE ARE THE MESSAGE is een formatie uit Venray, opgericht in 2017. Het doel van de band is kickass covers maken van inspirerende artiesten uit de (hard)rockscène. Een knallende en energieke show met de bekendste hits van onder andere Foo Fighters, Kings of Leon, Red Hot Chili Peppers en Arctic Monkeys.

THAT'S IT! is een getalenteerde jongerenband uit AW MUSIC's Bandcoaching. Ze sluiten hun vijftien lessen durende bandcoaching cursus bij Ad Welten op 7 juli af met een optreden in de schouwburg. Hun muziekstijl varieert van Ramses Shaffy en Ilse de Lange tot Artic Monkeys.