MMSK presenteert Freedom! Foto gemaakt tijdens Venray Viert Vrijheid in 2013.
MMSK presenteert Freedom! Foto gemaakt tijdens Venray Viert Vrijheid in 2013. Foto: Martijn Dehing

Bevrijdingsconcert

Venray | Op vrijdag 18 oktober is het precies 75 jaar geleden dat Venray door de geallieerde troepen werd bevrijd. MMSK St. Petrus' Banden heeft in het kader van deze gelegenheid een show in elkaar gezet. Die brengt MMSK ten uitvoering in het bevrijdingsweekend, op zaterdag 19 oktober 2019, in de schouwburg van Venray. Niet alleen, maar samen met een aantal bijzondere gasten.

Door Pim van Goch

Vijf jaar geleden vond het bevrijdingsconcert buiten plaats. Dit keer is ervoor gekozen het binnen in de schouwburg te houden. "Dit jaar is het een afwisselend en uitgebreid programma, voor jong en oud", benadrukt Joop Derks, dirigent en een van de organisatoren van het evenement. "Er worden naast bekende klassiekers ook hedendaagse muziekstukken gespeeld. Hierdoor spreekt de voorstelling zeker ook jongere bezoekers aan."

Naast het programma is ook het orkest zelf erg gemĂȘleerd. Het jongste lid is 14 jaar en de oudste muzikant van het gezelschap is 75 jaar. "Het is een doorlopende muzikale show, zonder presentator. Wel wordt de voorstelling regelmatig ondersteund met divers beeldmateriaal. Het is eigenlijk meer een theatershow dan een concert," glimlacht Derks. "Er wordt weinig alleen door ons (MMSK, red.) gespeeld, bij veel stukken wordt er meegezongen door een koor. Bovendien speelt violiste Anna-Sophie Gerards met ons mee. Ook is er een doedelzakspeler aanwezig. Wilbert van den Boom zal ons muzikaal en in stijl ondersteunen."

"We zijn al zo'n driekwart jaar bezig met de voorbereidingen. Het is een hele uitdaging, omdat iedereen pas een dag van tevoren bij elkaar komt voor de generale repetitie." Over de organisatie van het concert stelt Derks verder het volgende: "We hebben het evenement met een projectteam van 10 mensen in principe geheel zelf georganiseerd. Natuurlijk krijgen we wel wat externe hulp, zoals met de regie en het geregel achter de schermen." Dit jaar zijn er ter ere van het 75-jarige jubileum van de bevrijding ook een klein aantal nog levende veteranen aanwezig. Zij zijn de eregasten van de avond en mogen het concert vanuit het publiek bewonderen. "Dit is erg bijzonder, aangezien deze mensen natuurlijk ook steeds ouder worden." Het concert Freedom! bevat daarnaast een aantal gastoptredens. Naast het uit Engeland overgekomen vijftigkoppige koor The Stuart Singers wordt het muziekkorps bijgestaan door mezzosporaan Emma Brown, zangeres Anna Joan, zanger Don Mulders en nog diverse andere artiesten.

Het bevrijdingsconcert van MMSK St. Petrus' Banden vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2019 in de theaterzaal van de schouwburg in Venray. Aanvang van het ongeveer twee uur durende programma is 20.15 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de schouwburg en kosten 19,50 euro.