'Verplaats coffeeshops'

VENRAY | Verplaats de twee coffeeshops. Dat is volgens Wim De Schryver de enige manier om de problemen in de Vergeten Driehoek aan te pakken. Hoe dat moet gebeuren en waar de shops elders een plek moeten krijgen, kon het VVD-lid tijdens de vergadering van commissie Werken en Besturen vorige week niet aangeven. Ook D66 is van mening dat alleen verplaatsen tot oplossingen leidt.

Door Henk Baltussen

De twee coffeeshops krijgen jaarlijks samen zo'n half miljoen bezoekers over de vloer. De overlast die dat met zich meebrengt, heeft al jarenlang grote impact in en rond de stratendriehoek Henseniusstraat, Paterslaan en Langstraat. Denk hierbij aan verkeers- en parkeeroverlast, illegale straathandel en diverse andere vormen van criminaliteit. Met een integrale aanpak willen burgemeester en wethouders de problematiek in dat gebied de baas worden. Een klankbordgroep met onder meer omwonenden, die vorig jaar in het leven werd geroepen, stelt eveneens dat het weghalen van de coffeeshops de hoogste prioriteit heeft.
Tom van den Hoek (Venray Lokaal) vindt het hoog tijd voor die integrale aanpak. Dat de coffeeshops langs de schoolroute liggen, is hem een doorn in het oog. Maar hij vindt wel dat in Venray een coffeeshop thuishoort. "Handhaven van foutparkeren is een probleem. Ik kom regelmatig in dat gebied en zie nooit handhaving." Burgemeester Hans Gilissen gaf aan dat er wel degelijk wordt gehandhaafd.

Henk Bisschops (PvdA) stelt dat met het verplaatsen van de coffeeshops dat problemen, zoals straathandel, daar 'hupsakee' zijn opgelost. "Wij steunen de verkenning naar een integrale aanpak. Daar hoort ook verplaatsing van coffeeshops bij."

Die aanpak krijgt ook de zegen van het CDA. "Het zal een project van jaren worden", meent CDA-commissielid Guus Reintjes. "Daarom moet er een vaste projectleider komen."

Wat het verplaatsen van de coffeeshops betreft, daarover zegt Gilissen in gesprek te zijn met Roermond. "Daar willen ze twee coffeeshops verplaatsen. De situatie is daar vergelijkbaar met Venray. Dat proces volgen we. Het gaat een lang traject worden."
Aan het wietexperiment dat enkele fracties omarmen en waarover eerder een motie werd aangenomen, wil Gilissen niet meewerken. Volgens de burgemeester gaan er dan twee processen door elkaar lopen, wat onwenselijk is. Donderdag 27 juni staat de Vergeten Driehoek op de raadsagenda.

Lees ook hiernaast.