Afbeelding
Foto: eigen foto

Castenrayse mannen onder de wapenen

Castenray | Op 23 augustus 1939 had Stalin een niet-aanvalsverdrag met Duitsland gesloten. Nu kon Duitsland met de rug vrij een aanval op het westen uitvoeren. Binnen een paar dagen reageerde ons land met een algehele mobilisatie. Auto's en paarden werden gevorderd voor het leger. Op de Grote Markt in Venray werden de paarden gekeurd en geschat.


De mobilisatie kwam op de laatste maandag van augustus 1939. In Castenray was het kermis. Het was 's zondags stralend weer. In de danstent van Van de Kerkhof uit Helmond speelde luide muziek en het doek was achter open vanwege de warmte. Meisjes waren gekleed in hun mooiste jurk. Iedereen had plezier en genoot met volle teugen. Welk een contrast met de volgende dag, toen de mobilisatie werd afgekondigd. Ineens verstomde de muziek, alles werd doodstil en voorbij was de kermisvreugde. De danstent werd afgebroken en de losse vloer werd bij Wismans in Castenray op de hooizolder opgeslagen.

Veel Castenrayse mannen moesten onder de wapenen. Toon Steeghs en Handrie Versteegen kwamen 's avonds stomdronken thuis, want ze moesten daags erna weg. Toon naar de Grebbeberg en Handrie daar in de buurt.

Daags daarna vertrok een grote groep jongens en mannen op een grote vrachtwagen. Thei Strijbos (links zittend) uit Castenray, moest naar de Grebbeberg.