'Wanneer gaan we het hebben over dieraantallen?'

VENRAY | "Wanneer gaan we het in Venray eens hebben over het sturen van de dieraantallen in deze gemeente? Het is blijkbaar een taboe." Dat vroeg ProVenray-fractieleider Joep Gielen zich af tijdens de commissie Wonen die dinsdagavond vergaderde.

Door Henk Baltussen

Op het de agenda stond onder meer het Provinciaal Omgevingsplan Limburg. Daarin geven de gemeenten gezamenlijk aan hoe het landelijke Limburgse gebied er in de toekomst uit zou moeten zien. Daarbij zijn de agrarische ontwikkelingen in samenhang met de kwaliteit van wonen en (recreatief) verblijven in dat buitengebied het uitgangspunt. De ambitie die het plan uitademt, is duidelijk: 'In Limburg willen we een leef- en vestigingsomgeving realiseren die voortreffelijk van kwaliteit is.' Dan moeten we het ook over de dieraantallen hebben, stelde Gielen. Hij vindt dat de huidige aantallen in Venray (zo'n 750.000 varkens, 4.500.000 miljoen kippen en vele duizenden runderen) de kwaliteit van het buitengebied niet ten goede komen. "Wanneer is het punt bereikt dat we gaan zeggen dat het genoeg is?", vroeg Gielen zich af. Het antwoord van wethouder Martijn van der Putten was simpel: "Dat moet de raad aangeven."


Volgens CDA-commissielid Leo Philipsen moet kwantiteit niet het criterium zijn, maar kwaliteit.
Dezelfde Philipsen gaf aan dat het met het gesjouw van mest naar onder meer Duitsland maar eens afgelopen moet zijn. "Er moet vaart worden gemaakt met mestverwerking in deze regio. Er is hier een tekort aan verwerkingscapaciteit." In het verlengde daarvan vroeg hij zich af of mestverwerkingsinstallaties naar de industrieterreinen moeten en niet meer bij de bedrijven komen staan. Ambtenaar en planoloog Jos Kniest gaf aan dat de gemeente Venray op zoek is naar balans. Maar hier verwerken van mest afkomstig van bedrijven buiten de gemeente is niet de bedoeling. En of de industrieterreinen in Venray wel geschikt zijn voor dergelijke installaties is volgens Kniest de vraag. "Anders moeten we naar het buitengebied gaan kijken. Daarbij is de circulatielandbouw van minister Schouten een andere beweging die eraan komt. De vraag is hoe zich dat gaat verhouden in dit gebied."

'Circulatielandbouw van minister geeft andere beweging'

Theo Mulders van Samenwerking Venray ziet een giga-mestfabriek in het Venrayse buitengebied niet zitten. Verder merkte hij op het jammer te vinden dat alles mogelijk blijft: uitbreiden van boerenbedrijven en ook nieuwbouw op nieuwe locaties. Dat ontkrachtte Kniest: "Alleen als er een maatschappelijk belang aan ten grondslag ligt, bijvoorbeeld het verplaatsen van een bedrijf dat bij de dorpsrand staat, is nieuwbouw aan de orde."
Cees de Vocht van Venray Lokaal heeft zijn twijfels bij de omgevingsdialogen die boeren met omwonenden moeten aangaan bij uitbreidingsplannen. "Het zijn vaak botsingen van belangen. Dan haalt het niets uit. Dan worden toch weer de gewone procedures gevolgd."