Afbeelding
Archief

Maaltijd

Elf ketens van bezorgmaaltijden bieden hun bezorgers een verkeerstraining aan, want zij veroorzaken veel ongelukken. 'Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats zijn er niet bij,' meldt NOS.nl. 'Zij besteden op andere manieren aandacht aan verkeersveiligheid.'

Vorig jaar kwam Veilig Verkeer Nederland al met 'Vijf Gouden Gedragsregels voor Maaltijdbezorgers': 'Ik rijd rustig, houd me aan de regels en de snelheid, stop voor rood en zebra's, kijk niet op mijn mobiel noch bel, draag een helm en doe 'm vast.' Eigenlijk te simpel om waar te zijn, behalve blijkbaar als de druk groot is, je haast hebt, je jong bent én man, kortom als je maaltijdbezorger bent.

Ik vrees dan ook dat het niet genoeg is. Van die elf ketens is alleen Domino's Pizza actief in Venray. En bij de rijstijl van de dönerbezorger waarvan ik weet dat hij bij Thuisbezorgd is aangesloten, houd ik mijn hart vast. Om nog maar te zwijgen van de 'vrije jongens', zoals menig snackbar.

Na de decentralisatie van de jeugdzorg, de Wmo en de Participatiewet is het nu dan ook tijd voor de decentralisatie van de maaltijdbezorging: maak de gemeente verantwoordelijk. Geef alle brommerbezorgers een training. Geef ze mee dat ze zes keer zo vaak (letsel-) schade veroorzaken als privébrommers. En geef ze een beloning bij goed rijgedrag.

Maar de allerbeste oplossing hebben u en ik in handen. Gewoon weer lekker zelf halen die maaltijd.