Zonnedak als verplichting

VENRAY | Bedrijven die nieuwe panden willen bouwen in Venray moeten zonnepanelen op de daken gaan leggen. Dat is geen verzoek, maar een eis van de gemeente Venray. Dat staat opgenomen in de notitie van het college die moet leiden tot nieuw beleid aangaande het opwekken van duurzame energie.

Door Henk Baltussen

Dat nieuwe beleid is noodzakelijk om de hausse aan aanvragen voor de aanleg van zonneweiden in goede banen te leiden. Op dit moment liggen er zo'n 35 initiatieven voor zonneparken in het gemeentehuis. De notitie maakt ook duidelijk dat windenergie voor Venray nauwelijks een optie is. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat landbouwgronden met zonnepanelen moeten worden bebouwd, wil het college inzetten op zonnedaken. De doelstelling die in 2030 moet worden gehaald is 265 hectaren zonnepanelen. De 35 initiatieven die er liggen zijn voornamelijk gericht op zonneweiden. Dat die allemaal worden gehonoreerd, zal een utopie zijn. Het college wil namelijk de vele honderdduizenden zonnepanelen die er moeten komen, verdelen. 60 van de 265 hectare moet op daken komen, 25 hectare op reststroken langs bijvoorbeeld de snelweg en 60 hectare dient een plek te krijgen op oude- en 90 hectare op jonge ontginningsgronden. De jonge gronden liggen vooral in het westelijk deel van de gemeente Venray.

Omdat daar geen stroomstation staat om de opgewekte energie naartoe te leiden, wordt nagedacht over de bouw van een dergelijk station. De capaciteit van het stroomstation op Keizersveld moet worden vergroot. De gesprekken over stroomstations worden inmiddels met netbeheerder Enexis gevoerd, zo bleek dinsdagavond tijdens de presentatie van het KODE (Kader Opwekking Duurzame Energie) bij de commissie Wonen. Dat veel hectares aan landbouwgronden als mogelijke locaties voor zonnepanelen worden aangemerkt, daar zette Samenwerking Venray-commissielid Theo Mulders de nodige vraagtekens bij. "Er wordt zo voorbijgegaan aan de zonneladder." Op die ladder staan landbouwgronden als mogelijke zonneweidelocaties op de onderste trede.

Op de vraag van PvdA-commissielid Elly van Dijck of er nog zonnepanelen kunnen komen op 'de blokkendozen die er momenteel lang de Maasheseweg worden gebouwd', kwam van de verantwoordelijk ambtenaar geen afdoende antwoord: "Die eis wordt voortaan wel gesteld aan nieuw te bouwen bedrijfspanden."