D66 wil debat in raad over bedrijf Groenteproducties

VENRAY/LEUNEN | Bij Van Osch Groenteproducties in Leunen, met twee locaties aan de Overbroekseweg 1 en 4 die samen het bedrijf vormen, dient het bestemmingsplan te worden aangepast om enkele illegale zaken te kunnen legaliseren. Zo ligt een spoelbassin voor bloembollen buiten het huidige bouwblok en wonen er 54 in plaats van de vergunde 40 arbeidsmigranten op het bedrijf. De commissie Wonen boog zich dinsdagavond over het voorstel van het college om het bestemmingsplan aan de Overbroekseweg aan te passen. D66 wil er in de raadsvergadering van 27 juni een debat over.

Door Henk Baltussen

Jeroen van de Leur, commissielid van Samenwerking Venray, vroeg zich af waarom zo'n groot spoelbassin kan blijven bestaan, zonder dat er wordt gehandhaafd. Daarbij vindt hij het een gemiste kans dat directeur Peter van Osch verzuimd heeft de dorpsraad van Leunen te informeren over bepaalde zaken.
Over het handhavingsvraagstuk gaf Jos Kniest, ambtenaar en planoloog buitengebied van de gemeente Venray, uitsluitsel. "We zijn lange tijd in gesprek met Van Osch, die wel melding heeft gedaan van het bassin dat inderdaad buiten het bouwblok ligt. Er is toen besloten om de zaak niet stil te leggen."
Als de raad instemt met het collegevoorstel, wordt de illegale aanwezigheid van het bassin automatisch opgeheven. Dat Van Osch maatregelen wil treffen om minder geluidsoverlast te veroorzaken (door onder meer geluidswallen aan te leggen), vindt Kniest positief. "Omdat het voordeel oplevert voor de omgeving willen we meewerken met de uitbreidingen. Dat wil niet zeggen dat uitbreidingen maar door kunnen gaan."
D66-commissielid Theo Zegers vroeg zich af waar het spoelwater van het bassin in wordt geloosd. "Het bedrijf zit in een grondwaterbeschermingsgebied en in spoelwater zijn altijd wel vervuilingen aanwezig."
Kniest kon Zegers mededelen dat het spoelwaterslib wordt afgevoerd. "Waar het spoelwater naartoe gaat, weet ik niet."
Cees de Vocht van Venray Lokaal vroeg zich af of Van Osch ook een transportbedrijf heeft (wat niet is vergund), omdat er veel wagens met het Van Osch-logo rondrijden. "Het is een agrarische bedrijf met eigen vrachtwagens", aldus Kniest. "Het luistert nauw met leveringen van producten. Met eigen vrachtwagens kan dat."
Arbeidsmigranten huisvesten op het eigen bedrijf blijft voor sommige commissieleden een probleem. "Hoe gaat Van Osch overlast van arbeidsmigranten, die op zijn bedrijf wonen, voorkomen?", vroeg Zegers zich af. "Ik heb het onlangs zelf ervaren. Alsof het kermis in Leunen was." Kniest: "Toezicht wordt in de vergunning geregeld."