Brugman blijft van harte welkom bij Venray Lokaal

VENRAY | Wat fractieleider Tino Zandbergen betreft, blijft Carla Brugman lid van Venray Lokaal. De stap die GroenLinks wil zetten om Brugman als lid te royeren, mag voor Venray Lokaal geen optie zijn, volgens Zandbergen. "Ze heeft hier haar werk als wethouder prima gedaan. Dat ze op persoonlijke titel naar Maastricht vertrekt, is een beslissing die ze zelf mag nemen. Als dat op ambitie en uitdaging is gebaseerd, is daar niets mis mee."

Door Henk Baltussen

Vrijdag voor Pinksteren werd het nieuwe college van de provincie Limburg gepresenteerd. Tussen de zeven gedeputeerden stond ook de naam van Carla Brugman (61) uit Blitterswijck, huidig wethouder namens Venray Lokaal. Bijzonder is dat voor het eerst in Nederland een provincie wordt bestuurd zonder coalitie. Gedeputeerde Staten wordt in de Limburgse variant gevormd door zeven leden die niet worden gesteund door een politieke meerderheid. GS wordt zoals het er nu uitziet vanaf 1 juli gevormd door Ger Koopmans, Hubert Mackus (beiden CDA), Ruud Burlet (Forum voor Democratie), Robert Housmans (PVV), Joost van den Akker (VVD), Andy Dritty (GBBL Landgraaf) en Carla Brugman. Die laatste is huidig wethouder namens van Venray Lokaal. Eerder was Brugman al wethouder in de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum en Limburgs Statenlid namens GroenLinks.
Dat Venray Lokaal pas donderdag door Brugman over haar vertrek is ingelicht (een dag later werd in Maastricht bekend dat Brugman als gedeputeerde wordt voorgedragen) vindt Zandbergen begrijpelijk. "Het blijkt allemaal heel kortom te zijn gebeurd. In dezelfde week werd ze op maandag door Ger Koopmans (formateur red.) benaderd.

'Spijtig dat een
uitstekend bestuurder vertrekt'

Voor Venray Lokaal en Venray is het natuurlijk spijtig dat een uitstekend bestuurder vertrekt. Van de andere kant heeft Limburg ook bestuurlijke kwaliteit nodig. Dat Carla daar een bijdrage aan zal leveren, daar twijfelen wij geen moment aan en we wensen haar veel succes" Zaterdag voor Pinksteren voerde Venray Lokaal overleg over de ontstane situatie. De partij heeft kandidaten op het oog, ze kunnen zich ook zelf melden. Of voor het zomerreces van begin juli de nieuwe kandidaatwethouder bekend is, kan Zandbergen niet zeggen. Wel is duidelijk dat de nieuwe wethouder in de raadsvergadering van september geïnstalleerd wordt. Brugman stopt 27 juni officieel als wethouder van Venray, een dag later wordt ze benoemd als gedeputeerde.                                 .