Drie mannen, twee vrouwen in De Stek

VERVOLG VAN PAGINA 1 | Acht belangstellenden waren er voor Residence De Stek, drie mannen en twee vrouwen zijn door de beheerstichting uitverkoren om al eersten hun intrek te mogen nemen in het kleinschalige zorgcomplex. Zij ontvangen 1 juli de sleutel van hun appartement, na 13 juli verhuizen ze daadwerkelijk.

"Elk van de vijf appartementen is geschikt en groot genoeg voor twee", zegt Bert Arts. "Maar toevallig zit er geen stel tussen de aanmeldingen. De drie mannen en twee vrouwen hebben hun partner verloren en zijn niet meer vitaal genoeg om zelfstandig te kunnen blijven wonen. De gemiddelde leeftijd van de vijf is 85 jaar. De professionele hulp komt van de thuiszorg. Maar nu is al duidelijk dat er ook heel wat vrijwilligers mee gaan helpen."
Stichting Residence De Stek int de huurpenningen en zorgt ervoor dat het pand up-to-date blijft. De tuin voor het pand, de grote speelplaats achter en de ruimten opzij worden later aangepakt. "Arcadis komt 25 juni met een plan hoe dat eruit komt te zien", weet Arts. "Zoals de binnenruimte in De Stek openbaar en dus voor iedereen toegankelijk is, is dat ook het geval met de buitenruimte. Het moet een soort wandelgebiedje worden." Het zorgcomplex, dat ruim een half miljoen kost, is met gelden van fondsen, provincie en gemeente tot stand kunnen komen.

De opening wordt zaterdag 13 juli om 13.00 uur verricht door wethouder Jan Loonen. Om 14.00 uur begint de open dag, waarop iedereen het hele zorgcomplex kan bekijken. Ook in de appartementen kan een kijkje worden genomen. De aanpak van Bert Arts en zijn vrouw Tiny zou wel eens navolging kunnen krijgen. Vertegenwoordigers uit andere dopen hebben al bij Arts aan de bel getrokken, nieuwsgierig naar zijn werkwijze. "Met Veulen bijvoorbeeld is binnenkort een gesprek", zegt Arts. "Daar is ook interesse om de school op onze manier aan te passen." In Geijsteren is dat al besloten. Daar is de financiering op dit moment nog een probleem.