Afbeelding
Foto: Ron Bloemen

Passie is het sleutelwoord

Venray | Passie is het sleutelwoord wanneer ik probeer te benoemen wat de leden van de Archeologische Werkgroep Venray (AWV) bij mij oproepen.

Passie voor het kijken, voor het opgraven, voor het onderzoeken van zowel vondsten als plaatselijke historie. Ik merkte een enorme gedrevenheid bij de drie leden die ik interviewde. Die drie leden waren Ron Bloemen, Hay Strijbos en Willem Hoex. De twee andere leden, Joop Schellen en Joep Verstappen waren buiten met onderzoek bezig. De werkgroep komt twee keer per week in het Venrays Museum bij elkaar om vondsten te bekijken, onderzoeken te bespreken en te catalogiseren. Daarnaast zijn ze haast dagelijks buiten te vinden, bezig met hun grote hobby. De leden van de AWV gaan door weer en wind, in de hete zon, in de regen, bij stof op zoek. Want weersinvloeden hebben altijd een effect op de bodemgesteldheid en dat kan weer tot andere vondsten leiden. Ron is zowel privé als in zijn professionele activiteiten altijd betrokken geweest bij de archeologie. Als kind werd hij al meegenomen door zijn vader naar opgravingen van de kasteelruïne Blitterswijck, daarna ook bij het voormalige klooster Bethlehem in Oostrum. Beroepsmatig was hij betrokken bij het onderzoek voor de A73 en diverse onderzoeken op de Hulst, deed terponderzoek en onderzocht Romeinse villa's op meerdere plaatsen.

Hay Strijbos is sinds 2002 betrokken en begonnen op de Hulst. Hier hebben de leden van de AWV een nederzetting uit de IJzertijd en Romeinse tijd opgegraven. In het beekdal bij de rotonde bij Zenith werden aangepunte palen uit de midden Bronstijd gevonden. Willem Hoex is nu ongeveer 2,5 jaar bezig en specialiseert zich in stenen vanuit het midden Paleolithicum. Hij begon met een metaaldetector en heeft o.a. veel granaatscherven gevonden. Archeologie is voor een geïnteresseerde leek een complex gebeuren. Er geldt allerlei regelgeving zowel op rijks- als op provinciaal als gemeentelijk niveau. Uit het onderzoek van de AWV en anderen is heel duidelijk dat Venray, hoewel niet in naam, al rond de 7e eeuw bebouwing had. De vondsten uit de archeologie zijn veel ouder dan de geschreven bronnen en kunnen al een vaag beeld geven van de bewoning in de streek rondom Venray. Enkele vondsten van de werkgroep zijn: vuurstenen uit de periode van de Neanderthalers, houten putten, potten en bekers, stenen bijlen, grondsporen van o.a. brand- of stookplaatsen, muntjes, knopen en gespen uit diverse perioden. Maar ook kunnen zij gevaarlijke zaken tegen komen zoals; vervuilde grond, asbest, explosieven vanaf kogels tot en met vliegtuigbommen. Dan worden betreffende instanties gewaarschuwd. De leden van de AWV delen graag hun enthousiasme met anderen. Op de dinsdagmiddag en de donderdagmorgen zijn gasten welkom om vondsten te laten bekijken of om vragen te stellen. Voor meer informatie bekijk de website van de AWV op Rooynet: https://rooynet.nl/archeologischewerkgroepvenray Belangstellenden kunnen zich ook melden via e-mail awvvenray@venraysmuseum.nl. Enkele van hun vondsten zijn in een vitrine te zien in het Venrays Museum (gratis te bezichtigen). Loop eens binnen in het Venrays Museum aan het Mgr. Goumansplein.

Foto: Ron Bloemen, tekst Ine Hendriks-van den Munckhof