De auto's vlogen afgelopen maandag met hoge snelheid over het circuit.
De auto's vlogen afgelopen maandag met hoge snelheid over het circuit. Foto: Rikus ten Brücke

Gierend over het circuit

Ysselsteyn | Hard, harder, hardst. Daar ging het afgelopen maandag op het circuit van Raceway Venray om tijdens de Pinksterraces. Het publiek kon de hele dag genieten van verschillende categorieën races op de 1/2 mile oval en de Short oval.

Door Dennis Stiphout

Anders dan bij veel andere sportevenementen was het bij de Pinksterraces in Venray ook voor het publiek mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen. Coureurs die even daarvoor nog met razende snelheden over het circuit scheurden, zaten enkele minuten later stil aan een kop koffie bij hun stand, wachtend op het volgende moment dat ze weer de baan op mochten. "Het is altijd wel gezellig, ja", vertelt coureur Stephan Driessen. "In de pitbox komen er altijd veel mensen kijken."

Gezellig of niet, het gaat uiteindelijk natuurlijk om het racen. De verschillende categorieën wisselden elkaar namelijk in hoog tempo af. Zo werd er in de Short oval gereden in de categorieën Stockcar F1, F2 en Saloon. In die laatste klasse werd er met de klok mee gereden door enkel rechtsgestuurde auto's. Op de 1/2 mile oval werd gereden in de V8 Oval Series. Daarnaast vonden er twee demonstraties plaats van de Formule BRL, een relatief nieuw onderdeel in de autoracewereld, maar wel een dat circuiteigenaar Harry Maessen structureel wil toevoegen. "Dat is voor mij heel erg belangrijk, we hebben zelf negentien van die auto's. Het is de bedoeling om met de auto's die we hebben in 2020 wedstrijden te gaan rijden. We willen de serie daarmee groter maken en dat gaat ook wel lukken. Volgend jaar is het definitief dat we met deze auto's wedstrijden gaan rijden op de lange baan."

'De Pinksterraces zijn echt een begrip geworden'

Met, naast Nederland, chauffeurs uit Luxemburg, Frankrijk, Engeland, België en Duitsland was het deelnemersveld ook dit jaar weer van internationale allure. Desondanks werd er figuurlijk, en soms wellicht ook letterlijk, ook ruim baan gemaakt voor coureurs uit de regio Venray. Eén van hen is Ysselsteyner Dave Martens, die maandag deelnam in de categorie Stockcar F2. "De F2-klasse is iets kleiner dan de F1. Je mag in bochten in duel om je positie te verbeteren, het is echt een contactklasse."

Ondanks dat het onverminderd gezellig is op en vooral buiten het circuit, merkt Martens wel dat alles de laatste jaren professioneler is geworden. "Het rennerskwartier staat nu een stuk van de baan af, dat is wel jammer. Het professionelere zie je wat meer hier naartoe komen. Het is voor de hobbyisten geen hobby meer om er even bij te doen." Sterker nog: Driessen schat in dat een wedstrijd zoals de Pinksterraces in Venray hem ongeveer duizend euro kost. Goede sponsoren zijn dus essentieel voor de coureurs.

De Pinksterraces worden nu op één dag gereden en dat blijft volgens Maessen in de toekomst zo. "We zitten met een aantal geluidsdagen van veertien en daar moeten we ons aan houden. We kunnen dus niet meer races gaan houden op dit circuit."

En zo werden na de Dutch Open Saloon Stockcar de eerste flessen champagne tegen de klok van half vijf ontkurkt, waarna de andere finales volgden.

Het zal niet de laatste keer zijn dat het evenement heeft plaatsgevonden op het circuit in Ysselsteyn. Maessen: "De Pinksterraces worden natuurlijk al jaren in Venray gereden. Ze zijn een begrip geworden."