Na het NK Marathon op het IJsselmeer heeft Lisa Dreessens een nieuw doel: van Engeland naar Frankrijk zwemmen.
Na het NK Marathon op het IJsselmeer heeft Lisa Dreessens een nieuw doel: van Engeland naar Frankrijk zwemmen. Foto: eigen foto

Internationale oversteek

Venray | Wat voor de Venrayse Lisa Dreessens begon met baantjes in binnenzwembaden, groeide via een marathon over het IJsselmeer uit in de ambitie om Het Kanaal (van Dover naar Calais) over te steken. Tussen 29 augustus en 5 september gaat Dreessens een poging doen om die ambitie te verwezenlijken: "Eigenlijk ben ik best een angsthaas, maar in een wedstrijd gaat die knop om en is winnen het enige waar ik aan denk."

Door Dennis Stiphout

Je kunt niet van Lisa Dreessens zeggen dat ze haar carrière niet gestaag opbouwt. Op haar elfde begon de zus van olympiër Dion Dreessens met zwemmen bij de zwemclub in Venray. Dat Dreessens zich in zwembaden als een vis in het water voelde, werd al snel duidelijk. Zo'n drie jaar later werd ze geselecteerd voor nationale jeugdselecties en niet veel later probeerde ze zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2012. "Dat lukte helaas net niet", vertelt Dreessens. "Ik besloot dat ik iets anders wilde proberen. Ik zwom de vijftig en honderd meter vlinderslag en de wisselslag, maar verbeterde mijn tijden op een gegeven moment niet meer. Ik stopte er veel energie in en zocht op een gegeven moment eigenlijk een doel dat mij meer motiveerde."

Dat die uitdaging in ieder geval wel op zwemgebied moest liggen, was voor de nationaal jeugdkampioene op de vlinder- en wisselslag al snel een uitgemaakte zaak. "Ik was in trainingen al goed in lange afstanden en het leek me gaaf om ooit in mijn leven tien kilometer te hebben gezwommen." Ook dáárin ging Dreessens als een speer en al snel zat ze bij de top drie van Nederland op de tien kilometer. Het leidde tot de ambitie om in 2016 het NK Marathon te zwemmen. Die gaat over 22 kilometer door het IJsselmeer van Stavoren naar Medemblik. "In 2016 deed ik mee en het was direct de zwaarste editie in de afgelopen vijftig jaar", aldus Dreessens. "Ze waren aan het twijfelen of de wedstrijd wel door zou gaan, maar uiteindelijk is dat toch gebeurd." Met die beslissing was Dreessens achteraf alleen maar heel erg blij, want ze tikte als eerste aan. "Nadat ik die had gedaan, had ik een droom in mijn hoofd zitten", vertelt de ambitieuze zwemster.

'Ik verwacht er zo'n acht tot twaalf uur over te doen'

"De meest ultieme wedstrijd die je kunt doen in open water is Het Kanaal overzwemmen. Ik heb inmiddels drie keer meegedaan aan het NK Marathon op het IJsselmeer (waarvan ze er twee won, red.) en ben ervan verzekerd dat ik klaar ben voor de volgende uitdaging. Ik ben fysiek en mentaal in staat om Het Kanaal te gaan zwemmen en heb besloten die droom waar te maken."

En zo maakt Dreessens binnenkort de internationale oversteek. "De stroming van Engeland naar Frankrijk is tegengesteld, dus je zwemt in een soort S-bocht. Er gaat een boot mee met een kapitein die navigeert. De succeskans hangt echter meer af van het weer." Hoelang ze verwacht erover te doen? "Als ik een goede dag heb rond de acht uur, maar bij een minder goede dag rond de tien of zelfs twaalf uur. Het hangt er ook van af hoe sterk de wind en de stromingen zijn."

Tot slot biecht Dreessens nog iets bijzonders op: "Ik kan je vertellen dat ik een grote angsthaas ben, bijvoorbeeld als ik iets aan mijn voeten voel of iets donkers in het water zie. In de wedstrijd gaat de knop echter om en is winnen het enige waar ik aan denk." Als de oversteek lukt, mag ze dat terecht als een grote overwinning zien.