'Leg vast dat het voor tien jaar is'

VERVOLG PAGINA 3 | Enkele aanwezigen bij de bijeenkomst in Castenray, waar Work and Stay tekst en uitleg gaf over het nieuwe flexhotel voor arbeidsmigranten langs de snelweg, waren bezorgd dat het arbeidsmigrantenverblijf over tien jaar niet hoeft te verdwijnen. 'Leg dat vast.'

Het handjevol aanwezige omwonenden liet blijken er allerminst vertrouwen in te hebben dat over tien jaar het flexhotel weer wordt afgebroken. Work and Stay is er zich van bewust dat de maximum termijn tien jaar is. Die termijn is ook de reden dat het bestemmingsplan niet hoeft te worden gewijzigd, en Work and Stay snel daar aan de slag kan. Op de vraag uit de zaal of na tien jaar alles weer met de grond gelijk wordt gemaakt, de zaak wordt omgeploegd en er weer aardappelen op de locatie kunnen worden gepoot, antwoordde Litjens: "Dat is onze insteek. Wij tekenen voor tien jaar. Er komt een overeenkomst dat we na die termijn weg moeten."

Dat ging de zaal niet ver genoeg. "Ik heb de ervaring dat het zo niet loopt", riep een aanwezige. "De gemeente is zacht als schuimrubber. Maak een manifest met de buurt. Zet er de handtekening onder van Work and Stay en de buurt. Dan ligt het vast. Dan is de pijn van tien jaar ook kortdurend. Daarmee kweek je veel goodwill."
Zover wilden Van Gerven en Litjens niet gaan. "Met de gemeente maken we de afspraken en regelen we de vergunningen."
Omdat het geen bestemmingsplanwijziging betreft, zijn de mogelijkheden van de gemeente om het verblijf te verlengen makkelijker. "Het wordt dan gegarandeerd verlengd", klonk het uit de zaal. "Daar kun je zeker van zijn."