Ontsluiting nieuwe campus voor arbeidsmigranten via snelweg

CASTENRAY/OIRLO | De locatie met een flexhotel voor 250 arbeidsmigranten dat langs de A73 bij tankstation de Wuust komt te staan, moet via het terrein van het Esso-station rechtstreeks naar de snelweg worden ontsloten. Zo wil Work and Stay voorkomen dat het wegennet in het buitengebied tussen Castenray en Oirlo te zwaar wordt belast, waardoor de verkeersveiligheid in het geding komt. 'We hebben goed geluisterd.'

Door Henk Baltussen

Work and Stay, een bedrijf uit Maasbree dat woonvormen ontwikkelt voor arbeidsmigranten, komt met de bijzondere oplossing tegemoet aan de wensen van de inwoners van Castenray en Oirlo. Veel inwoners van de dorpen zien door de komst van het flexhotel, waarin maximaal 250 arbeidsmigranten worden ondergebracht, de drukte op de smalle wegen onaanvaardbaar hoog worden, zo bleek uit eerdere bijeenkomsten met inwoners en Work and Stay. "De impact op de omgeving wordt door de directe ontsluiting op de A73 minimaal", vertelde Work and Stay-directeur Lottie van Gerven vorige week tijdens een bijeenkomst in De Wis in Castenray. "We hebben goed geluisterd naar de opmerkingen van omwonenden tijdens eerdere bijeenkomsten."

Work and Stay: 'Impact op omgeving zo klein mogelijk'

Op de locatie pal achter de Wuust, komt een twee etages hoog hotel, vergelijkbaar met de F1-hotels in Frankrijk. De sober ingerichte studio's met een keukentje en sanitair zijn geschikt voor twee personen die doorgaans zo'n twee tot drie maanden in de regio verblijven voor seizoensarbeid. Ook zegt Van Gerven blij te zijn met vrachtwagenchauffeurs die een slaapplaats zoeken. Zij kunnen parkeren bij het tankstation. Om de locatie komt een hekwerk, met een enkele opening waar alleen fietsers en wandelaars kunnen passeren. Wie tijdelijk een bezoek brengt aan de campus, dient zich wel te melden bij de receptie die 24/7 bemand is. Gemotoriseerd verkeer kan alleen via de A73 op de locatie komen. Wie 's morgens vanaf de campus met de auto naar Venray wil, moet dat via de snelweg doen om vervolgens de afslag bij Horst te nemen.


Volgens Leon Litjens, oud-wethouder van de gemeente Horst aan de Maas en nu onder meer commissaris bij Work and Stay, is snelwegbeheerder Rijkswaterstaat op de hoogte van de plannen. "Rijkswaterstaat in Maastricht wil de vergunning voor de ontsluiting van de campus naar de A73 wel verlenen, ook om buitenlandse chauffeurs daar te laten overnachten." Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt niet te weten dat officiƫle vergunningaanvragen zijn ingediend, "Buiten dat is het een opmerkelijk plan", zegt dezelfde woordvoerder. "Het is ongebruikelijk om de locatie via een benzinestation, dat onderdeel is van de rijksweg, rechtstreeks op in dit geval de A73 aan te laten sluiten. Zover ik kan nagaan gebeurt dat nergens in Nederland."

Woordvoerder Rijkswaterstaat: 'Dit gebeurt nergens'

Ook een woordvoerder van La Place, een selfservicerestaurant van supermarktketen Jumbo dat bij de Wuust staat, weet niets van de plannen.


Aanwezigen bij de bijeenkomst in Castenray, waar de opkomst met een vijftiental aanwezigen erg mager was, stonden sceptisch tegenover de plannen. Wat als auto's buiten de afrastering worden geparkeerd? "We zitten er bovenop", stelt Litjens. "We spreken ze direct aan. Het beheer stopt niet bij de grens van het park. Dat geldt ook als er rommel wordt achtergelaten buiten het park. Wij zorgen dat het wordt opgeruimd."

Op het park komt ook een winkeltje waar de meest noodezakelijkeproducten te koop zijn."Daar kunnen ook omwonenden terecht", zegt Litjens. "Misschien dat we met de winkel kunnen aanhaken bij een lokale buurtwinkel."
Op de opmerking vanuit de zaal of Work and Stay openstaat om arbeidsmigranten die nu in woningen in de dorpen verblijven in het flexhotel onder te brengen, antwoordde Litjens bevestigend. "Samen met de gemeente zouden we daarin kunnen sturen."
Lees verder op pagina 5