Foto familie Poels uit circa 1928.
Foto familie Poels uit circa 1928. Oude Foto

Familie Poels

Venray | De Poels-familie was vroeger een vooraanstaande familie in Venray en het Poels-huis is voor velen nog steeds een begrip.

De bekendheid van de familie had vooral te maken met enkele prominente leden van de familie Poels. We denken daarbij vooral aan de leden van de Venrayse Schaapscompagnie en aan de bekende geestelijke Mgr. Henri Poels, geboren op 14 februari 1868 als zoon van Martinus Poels (schapenfokker, koopman) en Maria Catharina Joosten. Maar ook zijn broer Jan genoot bekendheid. Hij was lid van de Tweede Kamer, van de Provinciale Staten en van Gedeputeerde Staten. Daarnaast bekleedde hij tal van bestuursfuncties, zoals het voorzitterschap van Hengstenassociatie Vooruitgang Venray-Horst-Sevenum e.o. Rond zijn twintigste reisde hij als lid van de Grote Schaapscompagnie de halve wereld door. Hij was initiatiefnemer van de stichting Eigen Boer, het ontginnen van de Peel en de stichting van het Peeldorp Ysselsteyn. Op de foto zit hij links te paard met naast hem zijn zoons Antoon (midden) en Henri. De foto dateert van circa 1928. Zoon Antoon Hendrik Peter Norbertus (Toon) Poels trouwde op 4 februari 1941 met Wilhelmina Cornelia Andrea Maria (Willy) Schots. Na het overlijden van zijn moeder Jeannette Poels-Poels gingen ze in het Poels-huis wonen en kregen acht kinderen. Antoon volgde in 1934 zijn vader op als voorzitter van de hengstenassociatie. Antoon overleed op 25 juli 1971 in Venray. Zoon Henri Andrée Mathilde Marie (Henri) Poels trouwde op 10 mei 1932 met Anna Catharina Josephina Maria Rottier uit Sint Jansteen. Henri overleed op 14 juni 1988 in Brasschaat, Antwerpen, België. Vader Jan Poels werd tijdens een vergadering van de hengstenassociatie in hotel De Zwaan getroffen door een beroerte. Hij overleed spoedig daarna op 21 januari 1934. Hij werd slechts 63 jaar.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray