Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray timmert aan de weg.
Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray timmert aan de weg. Foto: Schutterij

Cultureel-historische dag

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray zet zich in de komende tijd weer volledig in voor de gemeenschap. De interesse in het schutters- en gildewezen is aan het toenemen en de schutterijen zien in de afgelopen jaren een toename van vrouwen en de jeugd. De gemeenschap heeft vaak geen kennis van het schutters- en gildewezen en daarom houdt de schutterij op zondag 30 juni een cultureel-historische dag. Het festijn wordt afgesloten met een taptoe.

Op deze dag worden vanaf 12.00 uur demonstraties gehouden in het centrum van Venray, zodat de mensen kunnen ervaren wat de diversiteit binnen het schutters- en gildewezen is. Er zijn demonstraties muziek, vendelen, een fotoshoot, waarbij de inwoners zich kunnen laten vastleggen op de foto in schutterskledij. Om 14.00 uur volgt een historische optocht door het centrum. Het defilé behorende bij deze optocht vindt plaats op het Schouwburgplein. Om 16.30 uur volgt er een Streetparade door het centrum van Venray, waarin elementen van muziek, dans, zang en show worden getoond. Op het Schouwburgplein vindt wederom het defilé plaats.

Taptoes kenden in Nederland in de 80'er jaren haar hoogtepunt. Elke week zaten ergens in het land tribunes vol om te genieten van de optredens van show- en muziekkorpsen, die onder de naam 'Taptoe' de mensen vermaakten. In Venray organiseerde MMSK Sint Petrus Banden 24 jaar lang de taptoe. Vaak was de Grote Markt de ideale plek om te luisteren naar gerenommeerde korpsen en menige Venrayse inwoner denkt nog vaker terug aan deze tijd. Taptoes zijn de afgelopen jaren weer populairder geworden en dit was ook voor het bestuur van de Venrayse schutterij het moment om de stoute schoenen aan te trekken en de Venrayse gemeenschap een taptoe aan te bieden. Na de uniformpresentatie van de schutterij, begint de taptoe, wanneer het fanfarekorps van de Nationale Reserve zich opstelt en alle korpsen welkom worden geheten op het festivalterrein op het Schouwburgplein. Er komt een unieke Venrayse opening. Na het optreden van de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray wordt een muziekwerk ten gehore gebracht door de schutterij en MMSK Sint Petrus Banden. Daarna wordt het een mix van muziek; het Trommel- en Fluiterkorps van Excelsior uit Montfort, de White Hackle Pipes and Drums (Doedelzakken), drumfanfare ESKA uit Bemmel met de galashow, de drumfanfare DIOS uit Oijen, de mallet percussionbband, drumband Rhenen met de zangeres Esther Gijsbertsen, de Hollandshow van de Drumfanfare ESKA uit Bemmel en het optreden van het fanfarekorps van de Nationale Reserve vormen een show om met een zinderende finale de dag af te sluiten.

De taptoe duurt ruim 2,5 uur. Dankzij een tribune en de horecagelegenheid kan vanaf de zittribune genoten worden van de taptoe. De tribune biedt plaats aan 450 gasten en tribunekaarten kunnen gereserveerd worden via e-mail info@zandakker.nl.