Zonneladder als richtlijn (zie boven)


VENRAY | Of de gemeente Venray de zonneladder in het nieuwe beleid als richtlijn inpast, is niet duidelijk. Het college heeft er in elk geval geen rekening mee gehouden toen het Kronos Solar een vergunning wilde toebedelen voor de bouw van een zonnepark in Smakt. De panelen moeten daar op vruchtbare landbouwgrond een plek krijgen.
Dat druist regelrecht in tegen de zonneladder, die volgens de natuur- en milieufederaties duidelijk maakt welke locatie-volgorde aangehouden moet worden voor zonnepanelen. Op de eerste trede, waar eerst naar gekeken zou moeten worden, staan onder meer daken (in de breedste zin des woords), overkappingen van parkeerterreinen, vuilstortplaatsen en lege bedrijventerreinen genoemd.
Een trede hoger staan wegbermen, dijktaluds en nog in bedrijf zijnde zandwinplaatsen vermeld. Mocht ook daar in een gemeente geen mogelijkheid voor zijn dan gaat de blik naar trede drie.
Daar staan locaties genoemd als stads- of dorpsranden, minder efficiƫnte landbouwgrond, waterbergingen zonder belangrijke natuurfunctie, recreatiegebieden zoals plassen, landgoederen, uitloopgebieden, parken en tuinen. Goede landbouwgrond staat onderaan en mag alleen in uiterste noodzaak worden ingezet.