Lerarencollectief gaat van start

Venray | Jan van de Ven en Thijs Roovers zijn samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tot een overeenkomst gekomen om een brede beroepsvereniging op te zetten voor leraren. De leraren Van de Ven uit Venray en Roovers kregen eerder steun van 11000 collega's om te komen tot beroepsgroepvorming.

Vanaf het nieuwe schooljaar faciliteert het ministerie de totstandkoming van de beroepsvereniging. "Er is nu nog geen brede beroepsvereniging. Die hopen we begin 2020 definitief op te zetten. De opdracht voor ons is nu om draagvlak te vergroten, betalende leden te werven en tot een rechtspersoon te komen. Hoe we de beroepsvereniging uiteindelijk opzetten, willen we samen met collega-leraren verkennen", vertelt Van de Ven. Een ding is volgens Van de Ven heilig: "Het wordt een beroepsvereniging van, voor en door leraren. Dat is geen reclamepraatje. We gaan dat echt realiseren. De mensen van het Lerarencollectief moeten ook met de voeten in de klei staan. Alleen op die manier kun je echt verschil maken."

Nieuwe uitdaging voor Van de Ven in Venray

Van de Ven vervult samen met Roovers tot 31 juli 2020 een kwartiermakersrol bij het opzetten van de beroepsvereniging. Daarna hoopt het duo een gezonde vereniging achter te laten voor hun eigen beroepsgroep. "Ik sta vanaf het nieuwe schooljaar twee dagen per week voor de klas en werk twee dagen per week als kwartiermaker. Uiteindelijk wil ik weer volledig voor de klas staan. Daar ligt toch mijn hart, maar het opzetten van het Lerarencollectief is te belangrijk om niet te doen."

Voorlopig is er dus nog geen sprake van een echte beroepsvereniging. Eerst moet er bepaald worden hoe dat er juridisch uit gaat zien en zullen er bijvoorbeeld statuten moeten komen. "We richten ons in eerste instantie gericht op het basisonderwijs. We zijn van mening dat we tien procent van alle leraren uit het primair onderwijs achter ons moeten hebben om een vertegenwoordigende rol te kunnen nemen. Je praat dan over 11.000 betalende leden. Als we die niet hebben, dan hebben we in onze ogen te weinig mandaat. Uiteraard kunnen leraren uit alle onderwijssectoren zich bij ons aansluiten, uiteindelijk streven we naar die brede beroepsvereniging."

De beroepsvereniging gaat zich niet bezighouden met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Het gaat volgens Van de Ven echt om de inhoud van het beroep. "We gaan bijvoorbeeld kijken naar hoe we ons vak aantrekkelijker kunnen maken. We werken vanuit vier pijlers. Het gaat dan om beroepskwaliteit, betrokkenheid door directe inspraak, informeren en vertegenwoordiging. Het is belangrijk dat de leraren een stem krijgen aan overlegtafels waar het nieuw onderwijsbeleid aangaat. Dat is nu veel te weinig het geval."

Van de Ven werkt het liefst samen met collega's uit andere beroeps- en vakverenigingen uit de diverse sectoren. Uiteindelijk is hij er samen met Roovers van overtuigd dat het van belang is dat er één krachtige beroepsvereniging moet komen waar alle leraren zich thuis voelen. Vanaf het nieuwe schooljaar staat de docent ook weer voor de klas in Venray.

Op maandag en dinsdag gaat hij aan de slag op de Montessorischool in Venray. "Daar kijk ik echt naar uit. Ik heb nog niet eerder in het Montessori-onderwijs gewerkt, dus ik daar ligt ook een mooie persoonlijke uitdaging. Ik heb ontzettend veel zin om daar aan de slag te gaan. Een fantastische school met een energiek team en lekker in Venray!"