Platform: 'Accent te veel op de fiets'

VENRAY | Gehandicaptenplatform Venray (GV) is verbaasd en boos over de ondermaatse aandacht die rollator, rolstoel en scootmobiel in het mobiliteitsplan van de gemeente Venray krijgen. 'Venray kiest voor de fiets', meldde het college vorige week. Het accent ligt veel te veel op de fiets, meent het platform. GV-secretaris Martien van Dijk deed daarover deze week zijn beklag in een brief op poten aan de raadsfracties.

Door onze redactie

Van Dijk stelde tevens voor Venray kiest voor de fiets aan te passen in Venray zet in op bewegen. Hij zegt het toe te juichen dat de gemeente haar inwoners wil aanzetten tot bewegen. 'Maar fietsen is voor ouderen en mensen met een beperking vaak onmogelijk'.
In het 'fietsbericht' laat wethouder Carla Brugman weten dat Venray de komende jaren de focus verlegt naar langzaam verkeer. 'Mensen moeten voor de kortere afstanden zoveel mogelijk gebruikmaken van de fiets. Een compleet en hoogwaardig fietsnetwerk is daarbij de inzet. Op korte termijn wordt de fietsring compleet gemaakt'.
Het platform vraagt zich af wat daarmee wordt bedoeld. Er is volgens Van Dijk destijds bij de reconstructie van het centrum al een fietsring rond het centrum aangelegd. Hij wil weten wat het college wil zeggen met: 'Het is onze ambitie om op korte termijn te werken aan een complete fietsring waar fietsers zonder veel oponthoud snel van de ene naar de andere plek in de gemeente kunnen komen'. Het platform wil dat er een fietsvrij voetgangersgebied in het Venrayse centrum blijft. De in het verleden gemaakte afspraken moeten gehandhaafd blijven, schrijft Van Dijk. In de brief hekelt Van Dijk tevens het besluit van het college om het fietsverbod in de Schoolstraat op te heffen. 'Dat besluit stond al vast op 23 mei toen in de schouwburg de bijeenkomst Fietsen in centrum werd gehouden. Die bijeenkomst was alleen maar bedoeld om later te kunnen zeggen dat alle partijen gehoord zijn'. Het platform wil in gesprek met de gemeente.