Een week speelplezier voor de kinderen en vrijwilligers.
Een week speelplezier voor de kinderen en vrijwilligers. Foto: Henk Lammen

Fun voor 520 kinderen (video)

Venray | Ruim 520 basisschoolkinderen doen dit jaar mee aan Kindervakantiewerk Venray (KVW). Dat zijn er 150 minder dan vorig jaar. Desondanks luidt de organisatie van het evenement niet de noodklok. "Nee, dit hadden we wel verwacht. De zomervakantie valt dit jaar vroeg voor deze regio. Veel ouders gaan dan ook meteen op vakantie met hun kinderen. Nu boeken, scheelt toch een hoop geld zo vroeg in het seizoen", geeft hoofdleidster Carole Litjens een plausibele verklaring.

Door Henk Lammen

Het evenement gaat op maandag 8 juli van start. Kinderen en begeleiding zitten ook dit jaar op hun vertrouwde terrein, 't Speulpark aan de Parkweg. Dat is de uitvalsbasis voor vijf dagen plezier met tal van activiteiten. Zon, hagel, sneeuw en regen, met KVW kunnen we er tegen! is dit jaar het thema. "Ja, we zoeken een weerman of weervrouw in Venray", lacht Litjens. Ze is sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht tijdens hét evenement voor basisschoolkinderen. "We zien dat de laatste jaren het aantal deelnemers stabiel blijft. Daarnaast kunnen we rekenen op een vaste kern van vrijwilligers. Al zijn helpende handjes natuurlijk altijd nog welkom."

'We zitten niet op hete kolen'

Waar in voorgaande jaren het aantal vrijwilligers nog wel eens het probleem was, is dat voor editie 2019 niet aan de orde. "We zitten niet op hete kolen. In voorgaande jaren was het soms passen en meten. Nu niet. Het programma staat, de leiding bestaat uit 90 vrijwilligers, als organisatie zijn we op dit moment heel tevreden. De komende weken worden de puntjes op de i gezet. We hebben er enorm veel zin in. Alles komt ook dit jaar weer goed. We hebben een natuurlijke terugloop gehad vanwege de daling van het aantal basisschoolkinderen. Maar met ieder jaar 500, 600 kinderen mogen we heel trots zijn."

KVW heeft een historie van 68 jaar. Ouders en zelfs opa's en oma's kunnen de basisschoolkinderen van nu vertellen over hun belevenissen tijdens de week. Vanaf maandag staat een gevarieerd aanbod van activiteiten op het programma. Een sportdag, spelletjes, knutselen, het jaarlijkse uitstapje en nog veel meer. Bijna iedereen die in Venray woont heeft wel eens meegedaan met KVW. Een traditie die door een trouwe groep vrijwilligers in stand wordt gehouden. Litjens: "We merken dat de mensen in Venray ons een warm hart toedragen. De meeste mensen hebben wel een verleden met kindervakantiewerk."

Carole Litjens: 'Daar zijn we trots op'

Waar (sport)verenigingen steeds meer moeite hebben om ook financieel de eindjes aan elkaar te knopen en sponsoren afhaken, blijft KVW relatief gemakkelijk overeind. "Bedrijven, maar ook particulieren en instellingen ondersteunen ons waar mogelijk. Zo mochten we dit jaar een mooie cheque van het boerenbruidspaar in ontvangst nemen. Ondersteuning niet alleen in geld, maar vooral ook in natura. Met materialen die we tijdens de week kunnen gebruiken. Leuk is dat sponsoren daar een duurzaam karakter aan koppelen. Met spellen waar we jaren mee vooruit kunnen. We trekken ook de stoute schoenen aan als we iets nodig hebben. Dan blijkt eens te meer dat we in Venray een goede naam hebben opgebouwd. Daar zijn we heel trots op."