Mirjam Hoogland-Verspaij (derde van links) onderweg in Merselo met de groep wandelaars voor het goede doel.
Mirjam Hoogland-Verspaij (derde van links) onderweg in Merselo met de groep wandelaars voor het goede doel. Foto: Henk Lammen

'Onderzoek naar ALS is hard nodig'

Venray | Mirjam Hoogland-Verspaij (49) uit Venray is een van de vrijwilligers die het Meerdaags Wandelevenement Venray afgelopen weekend tot een succes hebben gemaakt. "Twee dingen uit mijn leven kwamen samen, het wandelen en het goede doel Stichting ALS."

door Henk Lammen

Als Mirjam met een groep wandelaars zondag de rustplaats in Merselo, café D'n Tommes, verlaat, zit de tred er meteen weer goed in. De verzengende hitte, de organisatie vaardigde zaterdag zelfs een hitteprotocol uit, kon de wandelaars niet deren. Mirjam: "Het viel best mee, ik heb er niet veel last van gehad. Als je maar voldoende blijft drinken."

De elf wandelaars voor het goede doel gingen zondagmorgen om half negen van start. Zes uurtjes later zijn ze bij de finish op het Henseniusplein. "We hebben lekker doorgelopen, je moet er wel rekening mee houden dat niet iedereen een even hoog tempo heeft. Maar we hebben genoten. Het is een fantastisch evenement." Naast wandelaar voor het goede doel is Mirjam ook vrijwilliger tijdens de tweede editie van het wandelevenement. Ze maakt deel uit van de routecommissie, verzorgde op vrijdag koffie voor deelnemers, een dag later hielp ze bij een oversteekplaats en vormde de 'dropjespost'. "Op dat laatste hebben we enorm veel positieve reacties gehad. De deelnemers vonden het geweldig."

'Een sterke, sportieve vrouw van 71 jaar'

Ze hoefde niet lang na te denken om zich als vrijwilliger beschikbaar te stellen voor het Venrayse wandelevenement. "Ik ben een fervent wandelaar, mijn moeder was dat ook." De verbinding tussen wandelen en het goede doel wordt meteen een stuk duidelijker. Mirjam Hoogland-Verspaij verloor in 2014 haar moeder aan de ziekte ALS. "Een sterke, sportieve vrouw van 71 jaar, moest accepteren dat ze binnen een paar maanden na de diagnose, rolstoelafhankelijk was geworden, steeds meer moeite kreeg met praten en bij alles hulp van iemand anders nodig had. En wat had ze altijd graag gewandeld! Ze wilde voor de derde keer de pelgrimstocht naar Santiago lopen, maar dat is er helaas niet meer van gekomen."

'Het evenement heeft grote potentie'

Samen met Ans uit Arcen, zij verloor haar partner aan ALS, nam Mirjam het initiatief om op zondag deel te nemen aan de wandeltocht over 20 kilometer. "Dit was het ultieme moment om samen iets te doen. ALS was voor ons de verbindende factor om samen met familieleden, vrienden en bekenden deel te nemen. Want wij weten hoe hard onderzoek naar de ziekte nodig is."

Het ongekende succes van de tweede editie van het Meerdaags Wandelevenement, 1709 deelnemers, is voor haar een bevestiging dat de organisatie een dikke pluim verdient. "Dit is echt super. Het evenement heeft de potentie om uit te groeien naar iets groots. Ik zal er wel voor strijden dat ALS ook in de toekomst het goede doel blijft. Want dit soort steun blijft ontzettend hard nodig."