Van Dijck blijft gaan voor wijk Brabander

VENRAY | Guido van Dijck, directeur van de Plus-supermarkt in Landweert, blijft inzetten op een tweede vestiging in de wijk Brabander. Hij laat het hoofd niet hangen nu op de beoogde locatie in de wijk huizen worden gebouwd. "Mijn gevoel is dat de mensen makkelijker naar Brabander gaan dan bijvoorbeeld naar de locatie van de Toverbal bij de Noordsingel." Dat de Aldi niet naar de Hoenderstraat gaat, verandert daar niets aan.

Door Henk Baltussen

Nu Aldi heeft aangegeven voorlopig pas op de plaats te willen maken met een tweede vestiging in Venray, geeft Van Dijck in een brief aan het gemeentebestuur aan dat alle aandacht weer uit kan gaan naar zijn verzoek. "Dat ligt er als sinds 2014."
Die pas op de plaats doet Aldi nadat de gemeenteraad op 16 april het collegevoorstel om de discounter een plaats te gunnen op de locatie van de Dr. Poelsschool, onverwacht van tafel veegde. Van Dijck knoopt daarom weer gesprekken aan met wethouder Jan Loonen over een tweede Plus in Venray. "Hopelijk verlopen die anders. Ik heb al langer Brabander op het oog. Op een gegeven moment zegt Loonen dat ik snel moest zijn als ik nog iets in Brabander wilde. Ik ben meteen in actie gekomen. Was ik toch te laat. Er komen woningen, kreeg ik te horen. Onbegrijpelijk. Er gebeuren vreemde dingen. Er speelt iets, maar wat? Je voelt het."

Of de locatie van de Toverbal voor Van Dijck nog in beeld is, reageert hij weifelend. "De Noordsingel is druk, zeker bij de rotonde die bij de Toverbal ligt. Dat lijkt niet gunstig voor een supermarkt. Ik ga echt niet overal ja tegen zeggen." Een Plus-vestiging op de Brier is voor Van Dijck geen optie. "Dan laat ik mijn Venrayse hart spreken. Het is een ideale plaats als je het over ruimte hebt. Maar om daar detailhandel te gaan vestigen terwijl het huidige Venrayse winkelhart moet krimpen, lijkt me geen goed plan."
In de brief doet Van Dijck de volgende suggestie: 'Mocht de nog bestaande Aldi in Veltum niet de gewenste omvang hebben, dan is het misschien te overwegen om de in Veltum aanwezig Jumbo (deels) te incorporeren. Daarmee kan meteen het surplus aan Jumbo-vestigingen in het Venrayse 'genormaliseerd' worden. Ofwel: als Aldi nu eens de Jumbo in Veltum inlijft, dan daalt het aantal Jumbo-supers in Venray naar drie, wat een normaler getal is dan vier. Van Dijck kan niet begrijpen dat Aldi zomaar marktaandeel wil inleveren. "Dat past niet bij de Aldi-strategie." De bedrijfsleider van de Veltumse Jumbo wil niet reageren op de vraag of er contact is met de Aldi. "Met het gedoe met supermarkten in Venray houden we ons niet bezig."