De hoofdprijs was maandagmiddag ook al te bewonderen in het centrum van Venray.
De hoofdprijs was maandagmiddag ook al te bewonderen in het centrum van Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Klaar voor wielercircus

Venray | De vijfde etappe van de BinckBank Tour, de enige meerdaagse World Tour-wedstrijd in Nederland, finisht vrijdag 16 augustus op de Stationsweg in Venray. Afgelopen maandag kwamen de organiserende partijen samen in het tijdelijke kantoor van Stichting Wielerpromotie Venray. "Het is mooi om jullie hier allemaal samen te hebben", begon Maurice Ambaum, voorzitter van de stichting. "Het wordt weer een mooi spektakel dit jaar."

Door Willem Menting

De finish op de Stationsweg ligt ter hoogte van zorgaanbieder Vincent van Gogh. De ronde voert het profpeloton via Venray naar Leunen, Castenray en Oirlo terug naar Venray. In 2017 was de eerste aankomst van de BinckBank Tour in Venray. Peter Sagan kwam toen als eerste over de finish op de Noordsingel, maar omdat daar een rotonde is aangelegd, is finishen op die straat geen optie meer. Vorig jaar was Venray gastheer voor de tijdrit. De rit werd destijds gewonnen door hardrijder Stefan Küng. "We hebben steeds een andere discipline, dus dat is wel mooi. De afgelopen jaren was de BinckBank Tour op maandag en dinsdag te gast in Venray en we hopen dat we op vrijdag meer bezoekers kunnen trekken. We hebben een lokale omloop, dus de toeschouwers zien de renners meerdere keren voorbijkomen." Wethouder Anne Thielen (CDA) is blij met de etappekoers. "De gemeente Venray vindt het een mooi evenement, dat past bij de wielerhistorie van Venray. We hebben onder meer Peter Winnen, Wout Poels en Mike Teunissen. Het zet Venray bovendien op een positieve manier op de kaart!"

Of de BinckBank Tour ook in 2020 te bewonderen is in de gemeente Venray, is nog niet duidelijk. "Daar staan wij op voorhand niet negatief tegenover, maar we willen eerst dit jaar afwachten", zegt Ambaum. Wethouder Thielen ziet de wielerronde graag komen. "De gemeente Venray staat hier voor open. Wel op voorwaarde dat Stichting Wielerpromotie de organisatie op zich neemt en er een financieel gezonde basis is bij de stichting om dit evenement te organiseren."

Toekomst wielerwedstrijd in Venray nog onduidelijk

Volgens de wethouder heeft Stichting Wielerpromotie al aangegeven de ambitie te hebben om de ronde ook in 2020 en 2021 naar Venray te halen, mits ze 2019 financieel positief afsluiten en ook de gemeente Venray en provincie Limburg blijven ondersteunen. "De gemeente Venray heeft het daarom in de voorjaarsnota genoteerd in het rijtje met aanvragen. Het is dus nog niet officieel opgenomen in de voorjaarsnota." Het gaat daarbij om een bedrag van 49.000 euro.

Eerst staat dus de editie van dit jaar op de rol in Venray. Dit jaar start de UCI World Tour-wedstrijd op maandag 12 augustus met een etappe van Beveren naar Hulst. Zondag 18 augustus finishen de deelnemers in het Belgische Geraardsbergen. Maarten Tjallingii, oud-profrenner en ambassadeur van de ronde, tipt zelfs een lokale wielrenner als mogelijke eindwinnaar. "Het is een ronde die Mike Teunissen goed ligt. Hij kan zeker hoge ogen gooien, maar er zijn natuurlijk meer kanshebbers."