Gerard van den Berghe op de Vennenweg met in de berm obstakels tegen foutparkeerders.
Gerard van den Berghe op de Vennenweg met in de berm obstakels tegen foutparkeerders. Foto: Rikus ten Brücke

Weg met foutparkeerders

OOSTRUM | Deze maandagmiddag staan er geen vrachtwagens langs de Witte Vennenweg en Vennenweg in Oostrum. Duidelijk is dat dat regelmatig wel het geval is. Buurtbewoners Gerard van den Berghe en Gerda van Bergen zijn er klaar mee. "Ze staan hier illegaal. Gemeente, neem je verantwoordelijkheid."

Door Henk Baltussen

Kapotgereden bermen, een dikke, omver gereden bermpaal waaromheen scherven van een koplamp liggen, dieselolieplekken in het asfalt, bermgras dat is weggevreten door uit vrachtwagens gelekte olie en betonblokken in een bocht om te verhinderen dat er vrachtwagens kunnen parkeren; het zijn de stille getuigen van illegale parkeerpraktijken waarmee de enkele bewoners in die omgeving daar met regelmaat van doen hebben.

"Het speelt al enkele jaren", weet Vennenweg-bewoner Van den Berghe. "Eindelijk hebben we begin april een gesprek gehad met dorpsraad, gemeente en DSV (het logistieke bedrijf waar vrachtwagens af en aan rijden, red.). Ik spreek nu meteen chauffeurs aan die hier willen gaan staan en stuur ze weg. Doen ze dat niet, dan neem ik contact op met handhaving. En ik moet zeggen, die komt dan ook. Ik neem ook foto's van de vrachtwagens, noteer alle kentekens. Zo krijgen we een beeld."
Tijdens de Oostrumse dorpsraadvergadering van enkele weken terug vertelde Van den Berghe dat de maatregelen hielpen. "Maar een dag later stonden er weer zes. Er is geen pijl op te trekken. Soms een tijdje niet, dan ineens zijn ze er weer. Wat we willen? Dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt."

Van Berghe maakte het al allemaal mee bij hem in de straat: chauffeurs die in de berm hun potje koken, rommel achterlaten, volle afvalzakken vanuit de cabine in de berm gooien, langs de kant van de weg hun behoeften doen en er zich wassen.

'Als ik fout parkeer heb ik binnen de kortste keren een boete in de bus'

"Soms liggen ze onder de vrachtwagen te sleutelen", zegt Van den Berghe. "Met als gevolg dieselolie die eruit lekt en niet wordt opgevangen. Het moet nu echt eens afgelopen zijn met die illegale praktijken. Als ik vier kilometer te hard rij of ergens fout parkeer, heb ik binnen de kortste keren een boete in de bus. Hier kunnen ze maar hun gang gaan."
Hij toont op zijn laptop tientallen foto's van illegaal geparkeerde vrachtwagens in zijn straat, waar verschillende verbodsborden staan. Soms staan ze recht voor zijn deur. Van den Berghe heeft uitgezocht waarom de chauffeurs hun truck juist in zijn buurt parkeren.

Van den Berghe: "Bij DSV kunnen ze alleen op een bepaald tijdstip laden of lossen. Kom je te laat, dan komt zo'n chauffeur, die vaak uit het buitenland komt, er bijna niet meer tussen."

Daarom vertrekken veel chauffeurs ruimschoots op tijd en komen dan vaak veel te vroeg aan. "Omdat ze niet bij DSV op het terrein mogen parkeren, zoeken ze in de buurt een plekje", zegt Van den Berghe. "Een enkeling blijft hier weleens een heel weekeinde. Maar ook chauffeurs die pas later in de avond wegrijden bij DSV, parkeren soms net buiten de poort en slapen dan in de cabine."

Klagen bij de gemeente bood jarenlang geen soelaas.

Na het gesprek met betrokken partijen, begin april, en sinds Van den Berghe rechtstreeks chauffeurs aanspreekt, lijkt het bij tijden beter te gaan. "Maar het is nog zeker niet voorbij", tempert Van den Berghe het optimisme.

"Ik blijf dat aanspreken ook niet lang meer doen. Ik ben geen handhaver. De gemeente Venray moet parkeerplaatsen aanleggen waar die vrachtwagens terechtkunnen. Betaald parkeren aan de Macroweg (Van den Berghe deelt aan chauffeurs flyers uit met de routebeschrijving, red.) willen ze meestal niet. Dat moeten ze meestal zelf betalen. Bij de Macroweg is wel alles voorhanden, zoals douches, wifi en koffie. Allemaal gratis. Daarbij is het terrein omheind en met camera´s bewaakt."

Linksom of rechtsom, Van den Berghe wil dat de overlast in de buurt snel verleden tijd is. "Wij hebben hier een paradijsje dat nu wordt verpest door foutparkeerders en de gevolgen ervan. Dat mag niet."