Medailleregen Van der Zanden

Vierlingsbeek | Colinda van der Zanden heeft weer goed gepresteerd tijdens de Zuid-Nederlandse kampioenschappen wedstrijdzwemmen.

De twee wedstrijdweekeinden waren voor de zwemster uit Vierlingsbeek erg intensief. Vaak ging ze voor 10.30 uur de deur al uit om vervolgens tegen de klok van 20.30 pas weer thuis te komen. Om aan de Zuid-Nederlandse kampioenschappen, waar de beste zwemmers van Limburg, Brabant en Zeeland tegen elkaar strijden, deel te mogen nemen moet je aan de limieten hebben voldaan. In het totaal zijn er 17 individuele limieten te behalen.

Colinda van der Zanden had al deze limieten wederom weten te bemachtigen, maar ze kwam uiteindelijk op negen individuele afstanden en twee estafetteafstanden in actie. In het eerste weekeinde zwom ze op de 400 meter vrije slag naar een nieuw persoonlijk record van 4.57.02, een verbetering van 11 seconden, goed voor een tweede plaats.

Diezelfde dag zwom ze ook op de 50 rugslag naar de tweede plaats, in een nieuwe pr van 34.23, een tijdsverbetering van twee seconden.

Op de dag twee won ze de zware 400 wisselslag in haar leeftijdscategorie met een tijdsverbetering van 10 seconden, snel genoeg om mee te mogen doen aan de Nederlandse junioren-jeugdkampioenschappen, van 13 t/m 16 juni te Eindhoven. Vervolgens zwom ze met het estafetteteam op de 4 x 100 vrije slag naar de tweede plaats en daarna de 100 vrije slag, waarop ze niet de limiet, maar wel een nieuwe pr zwom. En tevens de eerste plaats pakte. Ze sloot de zware zwemdag af met de 50 vlinderslag. Op die afstand zwom ze al eerder de NJJK-limiet, maar om hierop een goede startpositie te hebben, was een goede race belangrijk. Dat lukte, ze wist wederom als eerste aan te tikken in een tijd van 30:85.

Het tweede weekend begon voor de Vierllingsbeekse met de 50 meter vrije slag, waarop ze wederom naar een nieuwe pr en een eerste plaats zwom. Daarna behaalde ze op de 200 wisselslag wederom een tijdsverbetering van vijf seconden, opnieuw goed voor de eerste plaats. Op de laatste dag verbeterde ze haar tijd op de 800 meter vrije slag met ruim 23 seconden. Vervolgens zwom ze met het mix-estafetteteam op de 4 x 100 wisselslag samen met haar teamgenoten naar een mooie tweede plaats. En ook op de voor haar laatste afstand, de 200 meter vrije slag, zwom ze naar de tweede plek. Colinda van der Zanden kwam dus op elf afstanden uit: ze won vijf keer goud en zes keer zilver.

Nu richt ze haar blik op de Nederlandse junioren-jeugdkampioenschappen.