SSS'18-speler Frits Lucassen houdt een speler van Caesar van zich af.
SSS'18-speler Frits Lucassen houdt een speler van Caesar van zich af. Foto: Jolijn van Goch

Op karakter naar tweede ronde

Overloon | Waar het duel van SSS'18 afgelopen zondag begon met veel inzet en strijd, eindigde het uiteindelijk in de tweede helft van de verlenging in een gezapig potje waarbij zelfs de reservedoelman van de Overloners als speler meedeed. Tweedeklasser SSS plaatste zich ten koste van Caesar (4-1 na verlenging) terecht voor de tweede ronde van de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse.

Door Dennis Stiphout

Het is zondagmiddag 2 juni en de voetbalvelden zijn over het algemeen leeg. Geen teken van leven op de sportparken, geen volle kantines. Nee, waar clubs de wedstrijden in de maanden april en mei door de vele afgelastingen in de koude en natte wintermaanden aaneen regen, kunnen de meeste spelers op deze prachtige voetbalzondag andere plannen maken. Bij SSS'18 was het zondag wél zoals het eigenlijk op alle andere sportparken in de regio ook had moeten zijn: druk en gezellig.

Uitblinkende keeper

De Overloners mochten zich na het winnen van de tweede periode verheugen op deelname aan de nacompetitie. De titel werd op de voorlaatste speeldag misgelopen, dus de gewenste promotie naar de eerste klasse moet dan maar afgedwongen worden via het seizoenstoetje. Dat SSS zich daar op verheugde, bleek al wel tijdens de warming-up. "Prima positiespel!", riep trainer Ruud Vermeer een kwartier voor aanvang van het duel dan ook terecht langs de lijn. Die lijn trok zijn ploeg door in het duel. In de eerste helft domineerde SSS, maar mochten de gasten de uitblinkende doelman Pim Gubbels danken dat er niet werd gescoord. Na ruim tien minuten redde Gubbels op een vrije trap van Koen Verlinden en even later ook op de rebound van Bas Joosten. Op slag van rust vloerde Gubbels de doorgebroken Verlinden, wat hem op geel kwam te staan. Ook de daaropvolgende vrije trap werd niet benut.

Kantelpunt

Alhoewel SSS verreweg de meeste tijd nam, kwamen de gasten na rust beter uit de kleedkamers. Thomas Massop moest al snel handelend optreden; vijf minuten later maakte hij in zijn eigen zestien een overtreding, waardoor Caesar een penalty kreeg. Die werd feilloos benut: 0-1. Koen Voesten miste een kleine tien minuten later een dot van een kans. Na 64 minuten spelen volgde het kantelpunt van het duel. Op advies van de grensrechter besloot arbiter Dragstra een rode kaart te geven aan een speler van Caesar wegens een elleboogstoot. SSS, dat toch al aandrong, kreeg vervolgens nóg meer de overhand. Voesten maakte een kleine twintig minuten voor tijd op aangeven van Stan Venhuizen de gelijkmaker. De thuisploeg kreeg vervolgens meerdere kansen om het duel nog in de reguliere speeltijd te beslissen, maar liet die mogelijkheden liggen.

Reservedoelman op tien

Wat twintig minuten lang in de reguliere speeltijd niet lukte, werd in de verlenging binnen vier minuten bewerkstelligd: het maken van de 2-1. Voesten kopte een voorzet van Frank Hendriks binnen. Het verzet van de tien van Caesar was daarmee definitief gebroken. Bas Joosten zorgde met de 3-1 nog in de eerste verlenging voor de beslissing in het duel. Het was, mede vanwege de hitte, voor Vermeer het signaal om reservedoelman Kevin van den Berg als aanvallende middenvelder binnen de lijnen te brengen. Zijn acties leidden tot ophef langs de lijn. Aanvoerder Wout Janssen maakte met een droge knal de vierde van de middag in het duel dat toen al lang en breed gespeeld was.

Zodoende plaatst SSS zich voor de tweede ronde van de nacompetitie. Daarin wacht Real Lunet, dat aanstaande vanavond (donderdag, red.) op bezoek komt in Overloon. In de competitie won SSS tweemaal van de Brabanders, maar dat is volgens trainer Ruud Vermeer absoluut geen garantie: "Ik ken ze aardig en het is echt een hele goede ploeg. We hebben twee keer van ze gewonnen; dat was beide keren een verrassing. Het wordt een hele pittige."

SSS'18-Caesar 4-1 n.v. (0-0). Doelpuntenmakers SSS'18: Koen Voesten (2x), Bas Joosten, Wout Janssen.

SSS'18: Massop; Wijenberg (74. Hendriks), Rutten (106. Van den Berg), Janssen, Kuenen (74. Verstraaten); Voesten, Lucassen, Venhuizen; Botden (83. Tastan), Verlinden, Joosten.