Brandveiligheid moet beter

Venray | B en W moeten met de Veiligheidsregio Limburg Noord indringend in gesprek om de brandveiligheid in Venray te verbeteren. De repressieve brandweerdekking (het daadwerkelijk blussen en inperken van branden) moet dit najaar onderdeel zijn van het onderhoud. Dat is de strekking van de CDA-motie die de gemeenteraad vorige week met 24 stemmen voor en twee tegen aannam. Alleen Jan Hendriks (SP) en Theo Mulders (Samenwerking Venray) stemden tegen.

Door Henk Baltussen

De opmaat voor de CDA-motie was een eerder ingediende opdracht aan het college van VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout. Over brandveiligheid hoef je Van Oosterhout niets wijs te maken. Hij was jarenlang brandweercommandant in Venray en is momenteel regisseur crisisbeheersing in de Veiligheidsregio Limburg-Noord.
In de uiteindelijk verworpen VVD-motie roept Van Oosterhout het college op alles in het werk te stellen om zo spoedig mogelijk de brandweerdekking in Venray gedurende 24/7 voor ten minste 50 procent binnen de wettelijk vastgestelde opkomsttijden te brengen. Dat percentage wordt volgens Van Oosterhout nergens in Venray gehaald. "Dat kan ook niet in een uitgestrekte gemeente als Venray met een vrijwillige brandweerpost", stelt de VVD'er, die aangeeft dat buiten kantooruren en in het weekeinde het helemaal kritisch wordt, omdat dan slechts zes procent van de gebouwen in Venray binnen de gestelde opkomsttijden bereikt kan worden.
"Ook betalen we meer dan gemiddeld aan de veiligheidsregio terwijl onze dekking het slechtste is. Venray kreeg hiervoor eerder extra geld van de overheid, we leverden dat in bij de veiligheidsregio en kregen niets terug. We hebben ons laten piepelen", zei Van Oosterhout. "Als het in Venray brandt, is er een probleem."
Burgemeester Hans Gilissen onderschreef de woorden van Van Oosterhout niet. "De suggestie lijkt dat alles vanuit de kazerne wordt geregeld. Dat is te beperkt." Gilissen stelde dat het 24/7 inzetten van een SIV (Snel Interventie Voertuig dat nu alleen tijdens kantooruren operabel is) veel te duur is. Het aantal fte's gaat dan van twee naar twaalf. "Dat kost een miljoen euro extra en je blust er geen grote branden mee. Misschien dat het stationeren van een SIV op de vliegbasis een mogelijkheid is."

De raad vond de VVD-motie te rigoureus en stemde tegen: 10-16. De CDA-motie haalde het wel.