CDA toch akkoord met motie D66

VENRAY | Met het aannemen van een motie van D66 tijdens de raadsvergadering van vorige week dinsdag, zet Venray weer een stap vooruit met het oog op de inrichting van het buitengebied. In de herfst hoeft er weliswaar nog geen plan te liggen, maar wel de aanzet ernaartoe.

Door Henk Baltussen

Wat moet er gebeuren met leegstaande boerenbedrijven? Mag de veestapel blijven groeien? Hoe moet het verder met burgers in het buitengebied die op allerlei manieren overlast ondervinden? Hoe moet de mestverwerking worden aangepakt en ga zo maar door. Niet bepaald een dossier dat eenvoudig is aan te vliegen. De D66-motie die het college oproept om in september van dit jaar met een plan van aanpak te komen dat moet leiden tot een allesomvattend proces dat uiterlijk maart 2020 aan de raad wordt voorgelegd, kreeg daarom ook niet alle handen direct op elkaar. CDA liet bij monde van raadslid Leo Philipsen twijfels horen. "Het is een complexe materie. En alle partijen in de raad zouden moeten participeren." Dat moeten de partijen zelf weten, stelde Philipsen. Wethouder Martijn van der Putten gaf aan dat het niet simpel wordt aan zulke complexe vraagstukken eenduidig beleid te koppelen. "Maar ik wil de poging wel wagen in september met procesvoorstellen te komen."
Philipsen was nog niet helemaal overtuigd om met de motie van indiener Theo Zegers (D66) mee te gaan. "Het is ambitieus om in september al met een plan te komen. Daar wil het CDA zich niet direct aan binden."
Na een korte schorsing was Philipsen alsnog akkoord. "We kunnen ons vinden in de woorden van de wethouder."