Afbeelding
Archief Peel en Maas

Vanzelfsprekend: zonnepanelen op blokkendozen

VENRAY | Aan welke richtlijnen en regels moet duurzame energieopwekking in Venray voldoen? Het college wil snel de piketpaaltjes hierover slaan, zodat ontwikkelaars met hun plannen aan de slag kunnen. En dan hebben we het hier voornamelijk over de aanleg van grootschalige zonneparken. Maar de populariteit ervan neemt af. Leg eerst de daken maar eens vol, zegt 'Den Haag'. Zoals de daken op de bedrijventerreinen in Venray, om maar eens wat te noemen.

Door Henk Baltussen

Dinsdag 11 juni krijgen de leden van de commissie Wonen de kans aan te geven waar en waar niet zonnepanelen mogen komen. Begin april hebben tijdens een thema-avond andere partijen er al hun zegje over kunnen doen. Komende herfst hebben B en W de Venrayse regels en richtlijnen op papier staan. Het keurslijf waarin dat beleid wordt gegoten, wordt evenwel steeds nauwer. Zo nam de Tweede Kamer onlangs met 127 stemmen voor (van de 150) een motie aan waarin (kort door de bocht gezegd) de regering wordt opgeroepen het bouwen van zonneparken op natuur- en landbouwgronden voortaan te verbieden. De zonneladder (hieronder uitleg hierover) is hierin leidend. Met dat in gedachte dienen op de eerste plaats zoveel mogelijk daken bekleed te worden met zonnepanelen.

Tweede Kamer: leg zonnepanelen op daken

Om dat laatste te stimuleren moeten financiƫle regelingen worden getroffen. Miljoenen subsidie-euro's verdwijnen nu in zakken van zonneparkontwikkelaars die massaal Nederland afstropen op zoek naar (landbouw)gronden voor hun panelen. Venray, dat enkele tientallen vergunningaanvragen voor zonneweiden in de bureaula heeft liggen, kan erover meepraten. Dat die ontwikkelaars duurzaamheid en het klimaat een warm hart toedragen zal best zo zijn, maar de vele euro's die dat oplevert smaken zoet. Dat doen ook de euro's die binnenstromen bij de grondeigenaren die hun gronden voor 25 jaar verhuren.
Omwonenden van dergelijke bouwwerken ervaren vaak andere smaaksensaties.

De TK-motie (opgesteld door ChristenUnie, onderschreven door VVD, CDA en D66) meldt tevens dat het CBS al had geconcludeerd dat 'zon op land veel sneller is gegroeid dan zon op dak'. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd dat het leggen van zonnepanelen op daken financieel aantrekkelijker wordt. Het overhevelen daarvoor van euro's uit de SDE-subsidiepot, nu nog bedoeld voor zonneweiden, is een serieuze optie.
Dat Venray bij het opstellen van nieuw beleid met deze info rekening moet houden, is logisch. Al is het maar om, bij het afgeven van vergunningen, eventuele schadeclaims van omwonenden en andere partijen te mijden.

Rekening houden met richtlijnen bij nieuw beleid

Omdat Venray geen windmolens wil, is alles gericht op zonne-energie. Zonnepanelen leggen op goeie landbouwgrond heeft de langste tijd gehad. Onder meer oude vuilnisbelten en plekken langs snelwegen zijn volgens de zonneladder beter geschikt. De beleidsmakers moeten omhoog gaan kijken, naar daken die geschikt zijn voor zonnepanelen. Over daken gesproken: het kabinet wil dat in 2024 alle daken asbestvrij zijn. De golfplaten vervangen voor zonnepanelen was een mooie oplossing geweest. Was, want de senaat stak deze week een stokje voor dat asbestverbod.
Op bedrijventerrein Smakterheide, tegenover het stroomstation op Keizersveld langs de Maasheseweg (waar de zonnestroom naar toe gaat), schieten enorme blokkendozen de grond uit. Over een tijdje zal hetzelfde gebeuren op het nieuwe industrieterrein de Spurkt, een eindje verderop. (Foeilelijke gebouwen, maar dat is een andere discussie.) Hoe logisch is het om die enorme dakoppervlakten vol te leggen met zonnepanelen, hoe logisch zou het zijn dat bedrijven in elk geval de intentie koesteren om daaraan mee te werken. Een subsidiepotje kan daarbij wonderen doen. Over zonnepanelen op bedrijfspanden, zei wethouder Jan Loonen begin januari: "Dat kunnen we alleen maar stimuleren, niet verplichten."

Bedrijfsdirecteuren wijzen op opwekking duurzame energie

Het wordt tijd dat de Venrayse duurzaamheidswethouders Carla Brugman en Martijn van der Putten, die ook zullen beseffen dat ze het dak op moeten met de panelen, hun collega bij zijn nekvel pakken en hem aansporen die bedrijfsdirecteuren nog eens diep in de ogen te kijken om ze te bewegen tot het plaatsen van zonnepanelen. Zonneparkontwikkelaars, die in Venray ook naar de SDE-subsidies in het najaar kunnen fluiten (het nieuwe beleid is niet op tijd klaar voor een vergunningaanvraag die nodig is voor de subsidie), zullen ze daarbij graag van dienst willen zijn. De geplande Smakter zonneparken kunnen dus het dak op.