Een groepsfoto van de leden van de Batavieren uit 1928.
Een groepsfoto van de leden van de Batavieren uit 1928. Foto: eigen foto

Een eeuw Batavieren

Castenray | Op vrijdag 28 juni 2019 bestaat handboogschutterij De Batavieren uit Castenray precies honderd jaar. Dat wordt een dag later gevierd met een jubileumfeest. De schutterij kent een rijk verleden: "In de jaren '80 kenden ze ons wel. Als we ergens kwamen, dachten ze: daar zijn ze weer, die gaan met een paar bekers naar huis toe."

Door Dennis Stiphout

Nee, het is geen toeval dat het gesprek over het jubileum met Jac Hesen, Jan Vollenberg en Gerrit Cremers plaatsvindt in De Köster in Castenray. Hesen en Cremers (die ruim 25 jaar voorzitter was) zijn al meer dan hun halve leven lid van De Batavieren. De huidige voorzitter, Vollenberg, is dat al ruim 25 jaar. Café De Köster is nagenoeg vanaf het begin de residentie van de handboogschutterij geweest. Waar enkele meters verderop de andere leden volop met pijl en boog in de weer zijn om zo vaak mogelijk tien punten te scoren, gooit Gerrit Cremers een balletje op over de geschiedenis van De Batavieren: "We zijn in 1919 opgericht en ontstaan uit d burgerwacht. Er waren nog geen verenigingen in Castenray en zij wilden er een oprichten. Een fanfare was te duur en omdat ze bij de burgerwacht toch bezig waren met schieten, zijn ze gaan handboogschieten."

Jac Hesen vult aan: "In het begin deden ze dat eigenlijk om de mensen en landerijen hier te beschermen. Ze zijn begonnen op de plek waar nu de Chinees zit, want daar was ruimte voor een baan. Snel genoeg gingen ze naar De Köster toe, toen nog Doelhuis De Batavieren genoemd."

Leden en families komen en gingen en de voorzittershamer was in ieder geval de helft van de geschiedenis in handen van de familie Cremers. Gerrit was het tot voor kort ruim 25 jaar, diens vader in een verder verleden ongeveer dezelfde periode.

Rond de jaren tachtig beleefde de vereniging met zo'n 45 leden, van wie dertig actief, een piek. "We schoten toen tegen de Nederlandse top", aldus Hesen. "Als je het goed doet, kennen steeds meer verenigingen uit de wijde regio je en kun je daar ook een keer tegen schieten. Nee, in de midden jaren '80 kenden ze ons wel. Ze dachten: daar komen ze weer aan, die gaan met een paar bekers naar huis toe." Weinig verwonderlijk dat het puntenrecord (1401 van de 1500 punten die in totaal bijeen konden worden geschoten) op 19 november 1983 door Jac Hesen, Mart Smulders, Paul Kuijpers, Jan Vissers, Toon Kuijpers en Wiel Brouwers werd geschoten.


Hoe dan ook, gezelligheid heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij De Batavieren. Vollenberg: "We zijn een gezelligheidsvereniging en schieten onze pijlen op dinsdagavond. We schieten over een afstand van 25 meter, een pijl. Dat is de enige discipline die we hier schieten. We gaan ook naar toernooien toe." Cremers vult aan: "Het gaat ons er vooral om dat we lol maken en samen een potje bier drinken. De derde helft is erg belangrijk." De leden merken wel dat de nieuwe aanwas qua leden van onderaan dun is. "De jeugd begint niet meer", aldus Hesen. "In de jaren '80 kwam je van de lagere school af en ging je schieten, nu is dat niet meer zo."

Het honderdjarig bestaan wordt op zaterdag 29 juni gevierd met een open dag die van 16.00 uur tot 20.00 uur duurt. Iedereen is van harte uitgenodigd om de leden dan te komen feliciteren. Het gebeuren vindt plaats in De Köster. "Dat is onze locatie en daar willen we het dan ook houden", aldus Vollenberg. "Om 18.00 uur vindt er een officieel moment plaats. Ook alle oud-leden zijn uitgenodigd. We hebben hen daarnaast ook uitgenodigd voor een extra avond om nog een keer te komen schieten en nog eens te proberen wat ze vroeger gedaan hebben. Dat vindt een week later, op 6 juli, plaats."

Zo'n twee maanden geleden wonnen de Batavieren in hun jubileumjaar de Gemeente Cup, welke nog altijd trots staat te glimmen in de hoek van het café. Op eerste pinksterdag, aanstaande zondag dus, vindt van 14.00 uur tot 21.00 uur het Koningschieten plaats. Met de vrije maandag in het vooruitzicht kunnen De Batavieren dan wederom die twee belangrijke dingen combineren: pijlen schieten en gezelligheid.