College heeft vertrouwen in toekomst BiblioNu

Het college van Venray heeft er voldoende vertrouwen in dat BiblioNu verder gaat op de weg naar een duurzame en toekomstbestendige bibliotheek. Het college vraagt de gemeenteraad daarom om eenmalig 132.500 euro beschikbaar te stellen voor de doorontwikkeling van de bibliotheek.

Deze incidentele bijdrage is nodig voor opleidingskosten voor het huidige personeel en transitiekosten. De raad beslist hier 27 juni over. Ook vraagt het college toestemming aan de raad om verder te gaan met de locatie AH-pand.

Herstelplan

Op 16 april heeft de raad de visie voor het bibliotheekwerk vastgesteld. BiblioNu heeft op basis van deze visie gewerkt aan een herstelplan. Wethouder Anne Thielen: "BiblioNu is voortvarend aan de slag gegaan en heeft in zeer korte tijd veel werk verricht. We verwachten dat de organisatie meegaat in de tijd en stappen blijft maken in de goede richting. Samenwerking met de Gemeente Horst aan de Maas is wel van groot belang om het bibliotheekwerk voor beide gemeenten te kunnen behouden."

Locatieonderzoek bibliotheek

De gemeenteraad riep het college in april op om naast het voormalige AH-pand ook andere locaties te onderzoeken. Vervolgens zijn acht locaties bekeken. Bij drie locaties bleek de ruimte te klein. De overige vijf locaties zijn groot genoeg en daarom vergeleken aan de hand van criteria zoals bereikbaarheid, ligging, duurzaamheid en financiƫn. In deze vergelijking scoorde het AH-pand het beste.

Basisbibliotheek

De gemeente Venray wil inzetten op een basisbibliotheek en programmering van activiteiten gericht op jeugd 0-4 jaar, jeugd 4-18 jaar en laaggeletterden. De dienstverlening van bibliotheken verschuift van het uitlenen van tastbare boeken naar dienstverlening op het gebied van lezen, leren en informeren.

Ontwerp-omgevingsplan Centrum Venray opgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met ontwerp-omgevingsplan Centrum Venray. Voor dat omgevingsplan gingen meer dan honderd bewoners en ondernemers, vertegenwoordigers van het aanjaagteam Centrum, Venray Centraal en de wijkraad Centrum met elkaar in gesprek.

Met het ontwerp-omgevingsplan Centrum Venray wordt het huidige bestemmingsplan Centrum herzien. De gemeente Venray heeft er bewust voor gekozen om op deze manier voor te sorteren op de Omgevingswet, die per
1 januari 2021 in werking treedt.

Simpeler en doeltreffender

Daarnaast zijn er nog meer voordelen aan het nu alvast werken met een omgevingsplan, vertelt verantwoordelijk wethouder Jan Loonen: "Een omgevingsplan houdt veel meer rekening met de bestaande kwaliteiten en de gewenste ontwikkeling van een gebied. In plaats van heel veel strakke regels, toetsen we straks of initiatieven passen binnen die ontwikkelrichting. Dat is simpeler en doeltreffender."

Zorgplicht

Het loslaten van een aantal regels gaat gepaard met de introductie van een zogeheten zorgplicht. Daarmee vraagt de gemeente van gebruikers en initiatiefnemers dat ze rekening houden met de omgeving bij initiatieven. Met de beweging naar minder regels en de introductie van de zorgplicht hoopt de gemeente dat initiatiefnemers zelf draagvlak zoeken in de omgeving.

Informatieavond

Op donderdag 4 juli houdt de gemeente Venray om 19.30 uur in de raadzaal een informatieavond over het nieuwe centrumplan voor alle betrokkenen. Na vrijgeven van het ontwerpplan door de gemeenteraad start de wettelijke bestemmingsplanprocedure. Het ontwerp-omgevingsplan ligt van 2 augustus tot en met 13 september ter inzage , waarna de gemeenteraad een definitief besluit neemt.

Vacature

Wij zijn op zoek naar een 'kwartiermaker cultuur' voor 16 uur per week
(tijdelijk voor de duur van 1,5 jaar). Kijk voor meer informatie op
www.banenpleinlimburg.nl > vacatures.