Afbeelding
Foto Hoedemaekers Venray

Piet Gommans 100 jaar

Je kunt hem nog bijna iedere dag zijn 'verplichte rondje' zien lopen in het centrum van Venray. "Kilometers maken om te zorgen dat ik niet van de benen ga", zo noemt Piet Gommans dat. Op 26 mei werd hij 100 jaar en woont nog zelfstandig in zijn woning aan 't Liene in Venray, ondersteund door zijn kinderen en de Buurtzorg. Midden in het centrum, midden tussen de mensen en omringd door zijn familie. Afgelopen zondag bracht locoburgemeester Jan Loonen een bezoekje aan Piet om hem alvast te feliciteren met zijn bijzondere verjaardag.

Mantelzorgmakelaar helpt met regelen

In de gemeente Venray zijn drie mantelzorgmakelaars actief. Zij nemen, als daar om wordt gevraagd, tijdelijk de regeltaken over van mantelzorgers op het gebied van wonen, zorg, welzijn, inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen. Dat kan overbelasting van mantelzorgers voorkomen. Het Steunpunt Mantelzorg werkt samen met de mantelzorgmakelaars.

Door ingewikkelde wetgeving, formulierenstromen en een onoverzichtelijk zorgaanbod is het voor mantelzorgers niet altijd makkelijk om allerlei zaken te regelen. De mantelzorgmakelaar kan dan helpen met het vinden van de juiste weg. Samen met de mantelzorger zet de mantelzorgmakelaar op een rijtje welke hulp er nodig is op verschillende terreinen:

- hulp rondom de zorg voor de naaste;

- noodzakelijke hulpmiddelen of aanpassing van de woning;

- mogelijkheden die de werkgever zou kunnen bieden;

- financiële ondersteuningen, zoals een extra toeslag of vergoeding.

De mantelzorgmakelaar is ook opgeleid om de combinatie werk en mantelzorg zo optimaal mogelijk in te richten en helpt bedrijven bij het voeren van een mantelzorgvriendelijk beleid. De kosten voor de mantelzorgmakelaar worden door een groot aantal aanvullende verzekeringen vergoed.

Meer informatie

Het Steunpunt Mantelzorg Venray kan u doorverwijzen naar een mantelzorgmakelaar. Bel met de Mantelzorglijn: (0478) 51 73 90 of met Mantelzorgmakelaars Nederland (085) 0470337. Kijk voor meer informatie ook op www.mantelzorgmakelaarsnederland.nl. De mantelzorgmakelaars in de regio Venray zijn Mirjam Hoogland, Jacqueline Alders en Sjef Keijzers.

Venray kiest voor de fiets

Het college van Venray wil in de komende jaren de focus verleggen naar langzaam verkeer: de (elektrische) fiets en de voetganger. Wethouder Carla Brugman verwacht dat deze gedeeld wordt door de andere gemeenten in Noord-Limburg: "We willen fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat zoveel mogelijk mensen voor korte afstanden de (elektrische) fiets nemen of gaan lopen. Dat is gezond, het voorkomt files én het zorgt daarmee voor schonere lucht."

Fietsring zonder oponthoud

Door gerichte investeringen wil het Venrayse gemeentebestuur werken aan een hoogwaardig en compleet fietsnetwerk . De projecten die de gemeente Venray bij Trendsportal heeft ingediend zijn met name daarop gericht. Het is onze ambitie om op korte termijn te werken aan een complete fietsring, waar fietsers zonder veel oponthoud snel van de ene naar de andere plek in de gemeente kunnen komen.

Toegankelijkheid en verkeersveiligheid

Naast de focus het fietsverkeer wil het Venrayse college dat bereikbaarheid en toegankelijkheid centraal blijven staan in het mobiliteitsbeleid. Zo moeten voorzieningen in dorps- en stadskernen goed bereikbaar blijven en regionale maatschappelijke voorzieningen zoals ziekenhuizen voor iedereen goed toegankelijk zijn.

Tenslotte wil het gemeentebestuur dat verkeersveiligheid hoog op de prioriteitenlijst blijft staan. In juni spreekt de gemeenteraad van Venray over de mobiliteitsplannen.