Gezond eten op Raayland


Venray | Op het Raayland College in Venray kunnen leerlingen gezond eten. De school heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2019 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. In mei 2017 ontving het Raayland College de zilveren Schoolkantine Schaal.

Het Raayland vindt het belangrijk dat leerlingen gezonde keuzes kunnen maken. Daarom werkt de school sinds 2017 samen met cateraar Zo-Vital. Bij de catering van Zo-vital staat gezond en lekker eten hoog in het vaandel. Het is dan ook een logische vervolgstap geweest om de kantine zo in te richten dat eerst de zilveren Schoolkantine Schaal bemachtigd werd en nu de gouden.

Wiel de Kleijne, hoofd Facilitaire dienst: "Met de cateraar hebben we bewust gekeken naar gezonde producten, want gezond kan natuurlijk ook gewoon lekker zijn. Om de gouden schaal te behalen, moet 80 procent van het cateringaanbod uit een betere keuze bestaan. Zo-Vital geeft gezondere producten een hoofdrol, zonder ongezonde producten helemaal te verbannen. Door de gezonde keuze aantrekkelijker te maken, kiezen meer leerlingen hiervoor. Ook is er een watertappunt voor leerlingen en medewerkers."

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.