Bestuurslid Hub de Bruijn (links) en vrijwilliger Loe de Cock.
Bestuurslid Hub de Bruijn (links) en vrijwilliger Loe de Cock. Foto: Henk Lammen

'Ik ben blij dat je er was'

Venray | Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Noordelijk Noord-Limburg zoekt nieuwe vrijwilligers. "Er is steeds meer vraag naar onze zorg. Met ruim 20 vrijwilligers wordt het steeds moeilijker om aan de vraag te voldoen", zegt bestuurslid Hub de Bruijn. In het najaar start VPTZ een cursus om nieuwe vrijwilligers op te leiden.

Door Henk Lammen

De vrijwilligers van VPTZ bieden hulp in de laatste levensfase. Stervende mensen worden in hun eigen vertrouwde omgeving begeleid, 24 uur per dag. "Je kunt het vergelijken met de kraamtijd. Nieuw leven en sterven, geboorte en dood, zijn de twee meest intieme momenten die je binnen een gezin kunt meemaken. Als vrijwilliger kom je eigenlijk als vreemde binnen, maar in relatief korte tijd bouw je vaak een heel intiem contact op", aldus coördinator Monique Janssen. Samen met een collega deelt zij de vrijwilligers in. "De aanvraag komt meestal vanuit familie en thuiszorg. Op dat moment kijken we wie beschikbaar is en welke hulp nodig is. Overdag, 's avonds maar ook 's nachts." De vrijwilligers van VPTZ ontlasten de partner, maar ook naaste familie, in de laatste levensfase van de stervende. "Het stervensproces van een dierbare is een tijd van spanningen. De familie vindt het dan enorm fijn als je op dat moment kunt zorgen voor een stukje rust", aldus vrijwilliger Loe de Cock. De Cock benadrukt dat vrijwilligers geen professionele (zorg)handelingen verrichten. "Het belangrijkste is dat ik er ben. Alleen al het er zijn in die laatste levensfase is zo enorm belangrijk voor de stervende en mantelzorgers. Een luisterend oor, even die hand vasthouden, ondersteunen waar de mensen behoefte aan hebben. Ze willen hun verhaal kwijt. Over hun angsten en zorgen, het ziekteproces. Er is ook vaak sprake van een bepaalde eenzaamheid. Dit werk geeft me zo enorm veel voldoening. Het is zo intiem. Er zijn, luisteren, praten. Een opmerking als 'Ik ben blij dat je er was' komt dan echt binnen."

Vrijwilligers stoppen met pijn in het hart

De noodzaak om nieuwe vrijwilligers op te leiden, is er. De Bruijn: "Er zijn mensen vanwege hun leeftijd of eigen gezondheid gestopt. Vaak met pijn in het hart, want de meeste vrijwilligers die zich aan ons verbinden doen dat tot in lengte van jaren. Die halen zo enorm veel voldoening uit hun werk. We zaten op een aantal van dertig vrijwilligers, op dit moment zijn dat er nog ruim twintig. Om alle aanvragen te kunnen honoreren, is het dringend nodig om de groep mensen uit te breiden." Nieuwe vrijwilligers worden niet in het diepe gegooid. In de cursus die later dit jaar start krijgen zij een professionele scholing. Ook delen zij hun ervaringen met andere vrijwilligers. Mensen die interesse hebben in het vrijwilligerswerk van VPTZ of meer informatie willen hebben in de cursus die later dit jaar start, kunnen een e-mail sturen naar info@vptznoordlimburg.nl of bellen met 06-55790271. Meer informatie is ook te vinden op de website www.vptznoordlimburg.nl.