Participatieraad: 'groter en inhoud belangrijkste'

VENRAY | De voltallige gemeenteraad stemde dinsdag in met de invoering van de nieuwe Participatieraad (P-raad), die 1 januari 2020 in de gemeente Venray aan de slag moet. Wél moet die raad bestaan uit twaalf in plaats van tien leden, die vooral over inhoudelijke kennis beschikken. Dat de leden vooral over een breed netwerk moeten hebben, zoals het college wilde, vindt de raad van ondergeschikt belang. Met het besluit komt er eind dit jaar tevens een einde aan de Kamers JWZ en WIO, die nu nog de P-raad vormen.

Door Henk Baltussen

Bas Künen (VVD) gaf enkele weken terug tijdens de commissie aan een debat met de raad te willen over het gemodder van de huidige P-raad met de gemeente. Hij toonde zich 'boos, geschokt en verdrietig' over de gang van zaken. "Op 18 december hamerde de gemeenteraad het raadsvoorstel om tot een nieuwe P-raad te komen af, nu loopt iedereen gillend weg", stelde Künen. Dat voorstel van 18 december, waarin beide Kamers niet waren gekend, was de opmaat voor een deel van de P-leden om op te stappen.
De fracties gingen onlangs zelf in gesprek met de P-raad om, in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering van dinsdag, de grieven en standpunten van die raad helder te krijgen. Onder meer miscommunicatie met ambtenaren was een doorn in het oog bij veel leden, vernam Künen, die van wethouder Thielen wilde weten welke veranderingen binnen het gemeentehuis worden doorgevoerd om dat in de toekomst te voorkomen.

Thielen: "Wij proberen altijd met mensen in gesprek te blijven. En ik denk dat er in de toekomst een goede Participatieraad mogelijk is." Met een raadsbreed aangenomen amendement scherpte de gemeenteraad de taken van de nieuwe P-raad (en het collegevoorstel) aan: 'Geen tien maar twaalf leden, we moeten als gemeente meer en beter kunnen profiteren van de Participatieraad, die van begin tot einde bij processen betrokken moet worden'. Bernie van Lierop (SV) hamerde erop dat problemen in het verleden (P-leden met ambtenaren red.) geen rol mogen spelen bij de vorming van een nieuwe P-raad.