Scholen Kruudwis en De Lier in de wachtkamer

VENRAY | De uitbreiding met twee lokalen van basisschool de Kruudwis in de wijk Landweert is door het college op een zijspoor gezet. B en W zien vooralsnog de noodzaak ervan niet in en nemen de uitbreidingsaanvraag mee in het nog op stellen Integraal Huisvestingsplan (IHP). Dat moet eind dit jaar klaar zijn. Marcel Reulen, bestuursvoorzitter van Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) kan zolang niet wachten. "De twee lokalen hebben we keihard nodig." Hij wil erover in gesprek met het college. Ook De Lier in Merselo zit nog in de wachtkamer.

Door Henk Baltussen

De Kruudwis is al eerder uitgebreid met twee semipermanente lokalen. Die blijven in elk geval voor de komende drie jaar nog staan. De huur ervan kost op jaarbasis 26.000 euro. Dat bedrag is opgenomen in de onlangs verschenen voorjaarsnota, waarover de gemeenteraad zich nog gaat buigen. "De gemeente is het ermee eens dat de Kruudwis recht heeft op meer ruimte", zegt Reulen. "Het gaat om zo'n 250 vierkante meter, maar SPOV vraagt slechts om twee lokalen. Dat nu zo is besloten, bevreemdt mij. Ik ga er in elk geval vervolgvragen over stellen."
Veertien schoollocaties (met zo'n drieduizend leerlingen en driehonderd leerkrachten) vallen onder SPOV-bestuur. De Kruudwis (en ook de Petrus Bandenschool) is een school die momenteel het maximum aantal leerlingen in huis heeft. De school kan hoogstens twaalf groepen kwijt en heeft nu ruimte voor tien. Het college stelt dat als de gemeenteraad wel de noodzaak ziet voor uitbreiding, dan kan bij het vaststellen van het IHP (dat inzicht geeft in de noodzakelijke investeringen in de onderwijshuisvesting per schoolgebouw in Venray) hiervoor geld worden vrijgemaakt. Reulen wil hier niet op wachten.

De Lier

Ook over nieuwbouw van De Lier in Merselo wil Reulen snel helderheid. Het dorp wil dat het oude schoolgebouw in de dorpskern plaatsmaakt voor woningen. De school zou dan herbouwd moeten worden bij de sportvelden, samen met een dorpshuis. Maar besluit daarover laat nog even op zich wachten (Zie elders deze krant). "Het huidige gebouw van De Lier is totaal versleten, echt slecht", stelt Reulen. "Wij willen graag aansluiten bij het project bij het sportpark. Het loopt nu al vijf jaar, de tijd raakt op. Daarom willen we dit jaar duidelijkheid, anders eisen we nieuwbouw op de huidige locatie. Maar onze sterke voorkeur is nieuwbouw bij het sportpark. Dat geeft op onderwijsgebied zoveel extra mogelijkheden."

Focus en Spectrum

Voor de speciaal onderwijsscholen Focus en Spectrum zoekt SPOV eveneens andere huisvesting. Momenteel hebben de scholen onderdak op een te kleine en afgeschreven locatie aan het Groenewoltsepad, onder de rook van het Raaylandcollege. Juist in die middelbare school, die ruimte over heeft, ziet Reulen Focus en Spectrum graag terechtkomen. De gesprekken erover lopen nog. Het gebouw van Raayland geen eigendom van de gemeente Venray, maar van LVO Noord. "Het idee zal in het IHP worden meegenomen", stelt Reulen. Het huidige schoolgebouw van Focus en Spectrum krijgt een tijdelijke uitbreiding om de 140 leerlingen fatsoenlijk onderdak te bieden. Beide scholen kunnen daarmee de komende 2,5 jaar vooruit. In die periode moet duidelijk worden waar de twee scholen permanent worden gehuisvest.