Aspergemarkt in hartje Arcen

Arcen | In het centrum van Arcen vindt ook dit jaar op Hemelvaartsdag 30 mei weer de traditionele Aspergemarkt plaats.

De Koninklijke Harmonie van Arcen tekent voor de organisatie. De markt speelt zich af op het intieme Raadhuisplein, de Kerkstraat, de Maasstraat, de Koestraat, de Lingsforterweg en de Schans. De markt begint om 11.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Op diverse terrassen is het goed toeven en de rondtrekkende live-muziek verhoogt de gezelligheid en zorgt voor een prettige sfeer. De terrassen blijven bij goed weer geopend tot 22.00 uur. Ongetwijfeld zal ook na dit late tijdstip in het Arcense centrum volop vertier zijn. De organisatie heeft weer alles in het werk gesteld om de bezoekers een gevarieerd programma te bieden. Uiteraard vormt het witte goud de hoofdmoot van de activiteiten en zo kan men volop asperges kopen en ervan genieten.

Bezoekers van de markt ontmoeten vast en zeker ook de Aspergekoningin 2019. Zij krijgt dit jaar bezoek van de Spargelprinzessin Karin Pasch en haar Grenadier Heinz-Josef Heyer uit het naburige Walbeck. Om 13.00 uur maken zij hun opwachting. Zij zijn de rest van de middag met hun gevolg op de markt aanwezig en kunnen van alles vertellen over asperges en aanverwante zaken. Dit jaar is ook Dylan Haegens bij de opening, bekend van youtube. Na de opening bezoekt Haegens de Aspergemarkt.

Op de markt is een aspergebed aangelegd waar op gezette tijden demonstraties worden gegeven over het oogsten van asperges, asperges sorteren en wassen middels een machine. Verder zijn er werktuigen te zien die met de aspergecultuur te maken hebben. De markt staat in het teken van asperge met al zijn specialiteiten. In de restaurants in het centrum worden speciale aspergemenu's geserveerd. Ook kleine aspergegerechten, zoals aspergesoep en aspergekroketten zijn volop verkrijgbaar bij diverse kramen.

Verder worden er aspergeproducten aangeboden zoals aspergequiche, aspergevlaai, aspergechocolade en aspergeservies. Ambachten die te maken hebben met de streek en streekproducten worden ook op de markt vertegenwoordigd, evenals een aantal kramen geheel gericht op verse streekproducten, zoals aardbeien, eieren en tomaten.

Een film en een fotoreportage over asperges geven een goed beeld over alle facetten van het witte goud. Men kan niet alleen zien hoe het zaad zich tot plant ontwikkelt, maar ook wordt er op duidelijke wijze weergegeven hoe de plant de asperge voortbrengt en wat een aspergeteler allemaal moet doen voordat hij kan gaan oogsten. Uiteraard komen ook het steken en de hierop volgende werkzaamheden in beeld.

Ook aan de jonge bezoekers wordt gedacht. Er zijn draaimolens, een springkussen en de kinderen kunnen zich laten schminken. Het kerkplein is bovendien als kindermarkt ingericht, hier kunnen kinderen gebruikt speelgoed van andere kinderen kopen.

De entree is gratis.