Inspraak in finale Champions League

Vierlingsbeek | Ajax redde het helaas niet, maar de Champions League-finale van aanstaande zaterdagavond heeft tóch nog een Nederlands tintje. Danny Makkelie is VAR bij de finale in Madrid, Pol van Boekel uit Vierlingsbeek treedt op als assistent van Makkelie, de zogenoemde AVAR (Assistant VAR).

Door Dennis Stiphout

Zoals de benaming al zegt, assisteert Van Boekel aanstaande zaterdagavond de VAR. De scheidsrechter legt uit wat zijn rol precies is: "De VAR is degene die communiceert met de scheidsrechter. Ik probeer de VAR te ondersteunen op het moment dat hij iets aan het nakijken is. Ik let dan op wat met de wedstrijd gebeurt, want er kan ieder moment van alles gebeuren. Er zijn situaties waarin de VAR iets kan betekenen voor de scheidsrechter, maar dat het spel gewoon doorgaat. Ik ben dan als AVAR verantwoordelijk voor hetgeen er gebeurt en moet de VAR op de hoogte brengen als hij naderhand nog een ander moment na moet kijken. Als je alleen zit, kan het goed zijn dat je iets nakijkt en iets anders mist." Toch gaat de rol van Van Boekel verder dan enkel de VAR attenderen op eventuele gemiste situaties. "Dat is de hoofdtaak, maar het kan ook dat de VAR mijn mening over een situatie wil weten. Het is wat dat betreft echt teamwork", aldus Van Boekel.

Naast Makkelie (VAR) en Van Boekel (AVAR) maken nog meer mensen deel uit van het team. "We hebben ook nog een tweede AVAR en iemand die een specialist is in buitenspelsituaties. Hij heeft meer kennis van complexere buitenspelsituaties. De tweede AVAR kan net dat extra steuntje in de rug geven als een VAR en een AVAR een discussie met elkaar hebben. Je hebt dan nog enen extra paar ogen en een mening erbij. Het is een dusdanig belangrijke wedstrijd dat er niets gemist mag worden." Van Boekel, die aangeeft dat het nog even afwachten is waar in Madrid zijn team tijdens de finale precies plaatsneemt, hoopt een niet al te prominente rol in te hoeven nemen. "Ik hoop dat de arbitrage (die onder leiding staat van de Sloveen Davir Skomina, red.) buiten schot blijft en ons niet nodig heeft", aldus de arbiter uit Vierlingsbeek.

'De wedstrijd is dusdanig belangrijk dat niets gemist mag worden'

Eerlijk is eerlijk, met de zure uitschakeling van Ajax in de halve finales van het miljoenenbal, stegen de kansen voor een rol in de finale voor Van Boekel en zijn team aanzienlijk. Toch is het niet zo dat de arbiter verheugd was toen de Amsterdammers werden uitgeschakeld. "Het was heel jammer voor het Nederlandse voetbal", aldus Van Boekel. "Het was een prestatie die we al heel lang niet meer hadden geleverd. Het is niet zo dat ik sta te springen als Ajax verliest, zo zit ik niet in elkaar."