Commissie Venray viert 75 jaar Vrijheid.
Commissie Venray viert 75 jaar Vrijheid. Foto: Paul Poels

Herdenken en vieren!

Venray | De voorbereidingen op het jubileumjaar 2019-2020 zijn in volle gang. "Achttien oktober beginnen we echt met herdenken", stelt Gerda van Stelten, voorzitter van de commissie Venray viert 75 jaar vrijheid. De website met de verschillende activiteiten is inmiddels gelanceerd en er wordt momenteel hard gewerkt aan het stroomlijnen van de verschillende activiteiten en aan het organiseren van een mooi openingsweekend.

Door Pim van Goch

In het weekend van vrijdag 18 oktober tot en met zondag 20 oktober vindt de feestelijke opening van het herdenkingsjaar 2019-2020 plaats. Van Stelten: "De commissie houdt zich qua organisatie vooral bezig met het openingsweekend in oktober en het slotweekend in mei." Tijdens het openingsweekend is er bijvoorbeeld op vrijdag een korenconcert in de Sint-Petrus' Bandenkerk (Grote Kerk). Op zaterdag staat vervolgens het Bevrijdingsconcert in de schouwburg op de agenda. Op zondag vindt een muzikaal optreden plaats bij de kasteelruïne in Geijsteren. "De kerkdorpen werken absoluut allemaal mee! Geijsteren is hier slechts een voorbeeld van. Merselo is bijvoorbeeld eerder bevrijd dan Venray en start daarom ook het weekend daarvoor met feestvieren."

De aandacht voor vrijheid in het onderwijs wordt ook belangrijk geacht: "De link met het lager onderwijs is er. De basisscholen krijgen het aanbod via het project Cultuur in de klas van Cultura Venray aangereikt." Ook de koppeling met het middelbare onderwijs begint te komen: "Op 25 mei staat de voorstelling Oorlogsgeheimen in de schouwburg op de rol en op 6 en 7 december wordt een symposium voor jongeren georganiseerd." Mirjam Smit, een van de vrijwilligers van de commissie, vertelt enthousiast: "Wij zijn op dit moment vooral bezig met het actualiseren van de lijst met activiteiten. Op 23 april is de website gelanceerd en ook zijn de subsidies aan de projecten toegekend. Die periode is nu voorbij." Van Stelten beaamt dit trots: "Het definitief maken van de lijst is inderdaad de volgende stap. We gaan eerst bij de organisatoren informeren of de activiteiten daadwerkelijk doorgaan. Daarna leggen we verbindingen tussen de verschillende activiteiten. We zullen kijken of er 'kruisbestuivingen' kunnen plaatsvinden." Smit vervolgt: "We zien hierin nu een mooie verdeling ontstaan. De periode van oktober tot en met december staat vooral in het teken van herdenken. Maart tot en met april staat in het teken van overdenken en in mei wordt er vooral gevierd." Van Stelten en Smit benadrukken daarnaast dat de lijst met activiteiten vooral niet bindend is, er worden nog steeds projecten toegevoegd. "Struikelstenen is een mooi recent toegevoegd landelijk project. Er worden door heel Nederland stenen geplaatst bij huizen van Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog." Wijzigingen of nieuwe initiatieven kunnen worden doorgegeven in een e-mail aan vvv@venray.nl.