De spelers en staf van SV United vieren de promotie naar de vierde klasse.
De spelers en staf van SV United vieren de promotie naar de vierde klasse. Foto: Jolijn van Goch

Promotie als boost voor team

Wellerlooi | SV United is voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de vierde klasse. De fusieclub kroonde zich met een 1-3 zege in Wellerlooi tegen Resia'42 tot kampioen van de vijfde klasse.

Door Dennis Stiphout

Het was een ontknoping die bij het seizoen van SV United paste. Lange tijd was het onduidelijk wie de nek-aan-nekrace in de vijfde klasse D zou gaan winnen: VOS, Grashoek of SV United. Uiteindelijk had United voorafgaand aan de laatste speelronde de beste papieren. De ploeg van trainer Fenne Smits had aan drie punten zo goed als zeker genoeg om de titel binnen te halen. Ook in het kampioensduel viel de beslissing pas laat. Met twee late doelpunten hielp Indy Phillips zijn ploeg aan de titel.

Het is een succes waar de jonge, talentvolle ploeg aan toe was. "Ik denk dat wij meekunnen in de vierde klasse", vertelt Kevin Koolhof, onlangs verkozen tot speler van het jaar. "We hebben gewoon een goed team. Het elftal is stabieler, dat zie je de laatste weken ook terug in de resultaten. Andere teams lieten het liggen, maar wij hebben toch maar voor elkaar gekregen dat we naar de vierde klasse mogen. Het is ook wel een opluchting dat we uit de vijfde klasse zijn. Je kunt wel ieder jaar een van de betere teams zijn, maar promoveren is toch lastig."

Bij terugkomst op het sportpark wachtte de ploeg, die dat 25 jaar geleden met VV Wanssum ook lukte, op het huidige kampioenselftal in de kantine, waarna het feest los kon barsten. Voorzitter Herman Rutten ziet de promotie als een boost voor de vereniging: "Het is een lang gekoesterde droom. Wij willen met deze vereniging in de vierde klasse spelen. Ik ben blij dat deze jonge en talentvolle groep de stap heeft kunnen maken. We wilden binnen drie jaar naar de vierde klasse en dat is nu in twee jaar gelukt."

'Ik denk dat wij meekunnen in de vierde klasse'

Dit seizoen werkte United voor het eerst weer met twee prestatieve seniorenelftallen en dat heeft volgens Rutten zijn vruchten afgeworpen: "De kracht in de breedte heeft ook bijgedragen aan de kwaliteit van het eerste elftal. De spelers zullen nu ongetwijfeld meer uitgedaagd gaan worden, want het niveau ligt hoger. De groep is nog zo jong, die gaat de komende jaren meegroeien. Ik hoop dat ze allemaal bij United blijven, het is een leuke groep."

De gasten begonnen het duel met Resia goed, maar kwamen wel op achterstand. Nog voor rust maakte Michal Kolodziejski de terechte gelijkmaker. United drong aan en kreeg kansen, maar wist niet te scoren. Koolhof mocht vervolgens aanleggen voor een penalty, maar miste jammerlijk. In de slotfase van het duel was het Phillips die met twee doelpunten alsnog de zege en daarmee het kampioenschap veiligstelde. Trainer Fenne Smits analyseert de middag: "Uiteindelijk was het hartstikke mooi. Je merkte hier en daar wel wat spanning. Ik moet zeggen dat we heel goed begonnen en meteen de overhand hadden. We creƫerden een aantal goede kansen. Na de 1-1 werden nog twee ballen van de lijn gehaald door een speler van Resia. Als we met rust met 3-1 voor hadden gestaan, had Resia niets te klagen gehad. De tweede helft was wat minder. We hadden wel hier en daar kansen, maar de goal viel maar niet. Hun keeper speelde overigens ook een aardige wedstrijd. Uiteindelijk maakte Indy (Phillips, red.) de fantastische 2-1. Na de 3-1 volgde echt een vreugde-uitbarsting, niet normaal."

Smits vindt zijn elftal de terechte kampioen. "Uiteindelijk wel. We hebben er hard voor gewerkt en haalden dit seizoen een goed niveau. Ik vind dat wij in de vierde klasse thuishoren. In de breedte zijn we ook sterk; ik denk dat het voor deze groep belangrijk is dat ze een niveautje hoger gaan spelen. In de vierde klasse lopen geen ploegen rond die niet goed kunnen voetballen."

Resia'42-SV United 1-3 (1-1). Doelpunten SV United: Indy Phillips (2x), Michal Kolodziejski.