Parkeren grootste bron van overlast, zegt onderzoek

VENRAY | Van de honderd ondervraagde burgers in en rondom de Vergeten Driehoek geven er 46 aan zelden of nooit overlast te ervaren, 37 hebben vaak tot zeer vaak overlast. Parkeeroverlast wordt daarbij als het grootste probleem gezien, plus de bijbehorende verkeersbewegingen. Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek van het bureau Lokale Zaken uit Rotterdam.

Door Henk Baltussen

Het bureau voerde het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Venray. Dat gebeurde in januari van dit jaar, nadat van 15 juni vorig jaar tot en met 15 januari een samengescholingsverbod in het gebied van kracht was. Dat gebied betrof niet alleen de Vergeten Driehoek (Henseniusstraat-Leeuwstraat-Langstraat-Paterslaan), maar ook het Gouden Leeuwplein en een deel van de wijk West-Zuid (Pastoor Wijnhovenpark, Sint Antoniusstraat, Mgr. Verrietstraat en Kruisstraat). Het onderzoek was specifiek gericht op coffeeshopbezoek, illegale drugshandel en de daarmee gepaarde overlast.
Al eerder werd duidelijk dat uit het onderzoek bleek dat jaarlijks zo'n 535.000 bezoekers de twee coffeeshops Switch en Halicarnas bezoeken. Dat zouden er best meer kunnen zijn. In de onderzoeksweek (zaterdag 19 januari tot en met vrijdag 25 januari) hield sneeuwval veel auto's van de straat. Ruim de helft van de coffeeshopbezoekers komt naar Venray met de auto. Ook het feit dat in januari minder arbeidsmigranten in en rondom Venray verblijven, leidt tot minder coffeeshop-klandizie.

Elke bezoeker blijkt gemiddeld tussen de 22 en 23 euro te besteden, wat neerkomt op een minimale jaaromzet van de twee coffeeshops tussen de 11 en 12 miljoen euro.
Van de 100 ondervraagden (bewoners, ondernemers en frequente bezoekers) ervaren er 19 rondhangende personen als overlast, 9 noemen drugsrunners en -dealers een probleem. 26 ondervraagden zien vaak tot zeer vaak illegale drugshandel plaatsvinden, 55 zelden of nooit. Illegale drugshandel is er voornamelijk op de parkeerplaats aan de Paterslaan, in de directe omgeving van de coffeeshops, Gouden Leeuw en op een parkeerterrein bij het Wijnhovenpark. Dat kan op die plekken, zegt het onderzoek, omdat politie er weinig prioriteit aan geeft.

Het onderzoeksbureau ondervroeg tevens 179 coffeeshopbezoekers.

En nu actie!

De buurt is tevreden over de aankondiging door het college van het allesomvattende plan dat de buurt weer leefbaar moet maken. 'Maar praten alleen is niet genoeg', laten inwoners de gemeente in een schrijven aan onder meer de gemeente weten. 'Overleg moet tot iets leiden en wat de buurt betreft is dat actie. Maar de buurt gaat ook voor kwaliteit, dus geen symptoombestrijding meer en ook geen deelprobleem oplossen dat elders weer voor nieuwe problemen zorgt. Het is een uitdaging om onze buurt weer op de kaart te krijgen. En dat kan. Er zijn voorbeelden genoeg van, zoals Het Spijkerkwartier in Arnhem, de Witte de Withstraat en omgeving in Rotterdam, Q4 in Venlo, Spoorzone in Tilburg en de Vlaamse Gas in Nijmegen.'